Turcia si UE trebuie sa ia masuri concrete pentru a mentine atmosfera pozitivă

Turcia şi Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri concrete pentru a menţine atmosfera pozitivă dintre ele, a declarat Joi, la Bruxelles, ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu, care a adăugat că există voinţă politică de ambele părţi în această privinţă, informează Reuters. Într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, Cavusoglu a spus că Bruxellesul şi Ankara vor discuta despre actualizarea acordului privind migranţii încheiat în 2016.

Legăturile dintre Ankara şi blocul comunitar s-au tensionat în Vara anului trecut din cauza diferendului dintre Turcia şi Grecia legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală.

În luna Octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni cerute mai ales de Franţa, Grecia şi Cipru împotriva Ankarei.

Pe de altă parte, Ankara a încercat să convingă UE să accelereze transferul a miliarde de euro reprezentînd ajutor pentru instalarea migranţilor în Turcia, ameninţînd că, în caz contrar, va permite trecerea migranţilor către Grecia. În Martie, anul trecut, Turcia a luat măsura de a-şi deschide frontiera cu Grecia pentru migranţi, ignorînd acordul din 2016 cu Uniunea Europeană.

De partea sa, UE a reafirmat constant că folosirea migranţilor în scopuri politice este pur şi simplu inacceptabilă şi că migranţii nu trebuie să fie încurajaţi să încerce trecerea ilegală a frontierei, pe sol sau pe mare.

Turcia găzduieşte aproximativ 4 milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane de sirieni.