Turcia critica vehement punerea in functiune a unor posturi de observatie ale SUA din Nordul Siriei

Turcia a criticat vehement, Sîmbătă, punerea în funcţiune de către SUA a unor posturi de observaţie în Nordul Siriei, menite să împiedice orice altercaţie între Armata turcă şi combatanţii kurzi susţinuţi de Washington, informează AFP, potrivit Agerpres. „Sunt de părere că aceste măsuri vor complica şi mai mult o situaţie deja foarte complicată”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, potrivit agenţiei de presă Anadolu. „Am exprimat nemulţumirea noastră omologilor americani în mai multe rînduri”, a spus Akar, adăugînd că a avut recent o discuţie pe marginea acestui subiect cu şeful Statului Major al SUA, Joe Dunford.

Ministrul american al Apărării, Jim Mattis, a anunţat Miercuri că Armata americană este pe cale să instaleze „turnuri de observaţie” în mai multe zone în Nordul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Această măsură vizează să asigure miliţia kurdă a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o „grupare teroristă”, dar care este vîrful de lance al operaţiunilor terestre ale coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI).

YPG sunt coloana vertebrală a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă care luptă împotriva jihadiştilor din SI cu sprijinul SUA. Armata turcă, ce ameninţă să treacă la ofensivă împotriva YPG, a întreprins în ultimele săptămîni bombardamente sporadice împotriva poziţiilor grupării kurde. Susţinerea acordată de SUA combatanţilor kurzi este un subiect recurent de tensiuni între Ankara şi Washington, doi aliaţi în cadrul NATO, cu relaţii fluctuante în decursul anilor.

Cerînd din nou SUA să nu mai susţină YPG, ministrul turc al Apărării a dat asigurări că turnurile de observaţie americane nu vor fi „de nici un folos”. Turcia „nu va ezita să ia măsurile care se impun de cealaltă parte a frontierelor sale pentru a face faţă riscurilor şi ameninţărilor care ar putea apărea”, a declarat Akar.