TURCIA ALEGE RUSIA, SI NU NATO, IN CHESTIUNILE LEGATE DE APARAREA IMPOTRIVA RACHETELOR

„Turcia a fost de acord să achite 2,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea celor mai moderne sisteme ruseşti de apărare împotriva rachetelor balistice, în cadrul unei afaceri ce demonstrează că ţara respinge alianţa militară NATO, ce a unit Turcia cu Occidentul mai mult de şase decenii”, comunică Agenţia Bloomberg cu referire la un înalt funcţionar turc, care a acceptat să vorbească sub acoperirea anonimatului.

Astfel, conform unei înţelegeri preliminare, Turcia va primi, pe parcursul anului viitor, de la Rusia două sisteme S-400, după care încă două vor fi produse în Turcia, scrie corespondentul Bloomberg. Potrivit sursei, în prezent părţile coordonează detaliile tehnice ale negocierilor, iar pentru un acord definitiv privind proiectul ar putea fi nevoie de aproape un an.

Înţelegerea cu Rusia privind rachetele este „un semn evident că Turcia s-a dezamăgit în SUA şi Europa, însă pînă cînd nu a fost achitat un avans şi asamblarea nu a început, nu putem fi siguri de nimic”, a menţionat Constantin Makienko, expert la Centrul de analiză a strategiilor şi tehnologiilor din Moscova.

„Contradicţiile dintre Turcia şi Washington sînt legate de susţinerea de către SUA a militanţilor curzi în Siria, consideraţi de Turcia terorişti, iar relaţiile cu Uniunea Europeană s-au înrăutăţit după ce UE a făcut declaraţii cu privire la o presupusă întorsătură a Turciei spre autoritarism”, explică autorul de la Bloomberg.

Potrivit reprezentantului turc, sistemul rusesc nu va fi combinat cu alte sisteme de apărare NATO şi nu va constitui subiect pentru restrîngeri, introduse de Alianţă, ce nu vor permite Turciei să plaseze sisteme similare la hotar cu Armenia, pe litoralul Mării Egee şi la frontiera cu Grecia. „Acordul cu Rusia va permite Turciei să instaleze sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice în orice parte a ţării”, a punctat sursa Bloomberg.