TRUMP SI LAVROV, FOARTE MULTUMITI DE INTREVEDEREA LOR

Putin se va întîlni cu Trump la Hamburg

Președintele SUA, Donald Trump, a calificat drept 'foarte, foarte bună' întrevederea avută miercuri la Casa Albă cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a menționat la conferința de presă ulterioară discuțiilor că președintele american dorește relații 'pragmatice și reciproc avantajoase' între SUA și Rusia, el anunțînd totodată că Trump și Putin vor avea o întîlnire cu prilejul summitului G20, informează agențiile AFP, Reuters și EFE.

Această întîlnire a fost prima pe care Trump a avut-o cu un responsabil rus de rang înalt de cînd a preluat mandatul de președinte și se desfășoară în contextul relațiilor tensionate dintre Washington și Moscova.

Se întîmplă foarte rar însă ca un ministru de externe sau orice alt oficial care nu este șef de stat sau de guvern să fie primit de președintele american în Biroul Oval.

'Cred că vom face lucruri foarte bune în Siria, lucrurile se mișcă, este ceva foarte pozitiv', a spus Trump în fața presei, după ce oficialul rus a părăsit Casa Albă. 'Am avut o foarte, foarte bună întîlnire cu Lavrov', a adăugat el, în prezența fostului secretar de stat Henry Kissinger, ajuns la vîrsta de 93 de ani.

Ulterior, Casa Albă a emis un comunicat în care menționează că Trump i-a transmis lui Lavrov că Rusia trebuie să țină în frîu regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și de asemenea Iranul, pentru a se reuși soluționarea conflictului sirian, iar Rusia și SUA să coopereze în acest scop.

La rîndul său, șeful diplomației ruse a spus, într-o conferință de presă organizată după întrevederea cu Trump, că acesta din urmă este favorabil unor relații 'pragmatice și reciproc avantajoase' cu Rusia, iar atît Washingtonul, cît și Moscova sînt deschise negocierilor și cooperării în chestiuni precum soluționarea conflictului sirian.

Cît despre imixtiunea Rusiei în politica internă americană, Lavrov a calificat aceste acuzații drept 'ficțiune'. 'În ceea ce privește discuțiile și tevatura despre relațiile noastre și despre această ficțiune conform căreia noi conducem politica internă (a SUA), evident că observăm acest context anormal în care se dezvoltă relațiile noastre', a spus șeful diplomației ruse, făcînd referire la acuzațiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane.

Serghei Lavrov a anunțat cu acest prilej că președinții Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o întîlnire la summitul G20, care se va desfășura în luna iulie la Hamburg (nordul Germaniei).

Pe de altă parte, Lavrov i-a descris pe politicienii care alcătuiesc administrația președintelui Trump — și inclusiv pe acesta — ca fiind 'oameni de acțiune' și a apreciat că acum dialogul dintre Washington și Moscova nu mai este marcat de 'ideologizarea caracteristică administrației Barack Obama'.

Sursa: Agerpres