Trump o critica dur pe vaduva lui Steve Jobs, coproprietara a revistei The Atlantic

Preşedintele american Donald Trump a criticat-o pe Laurene Powell Jobs, văduva fondatorului Apple, Steve Jobs, şi coproprietară a revistei The Atlantic, care a publicat o ştire conform căreia Trump ar fi vorbit dispreţuitor despre americanii morţi în război, înmormîntaţi în Europa, şi ar fi refuzat, în timpul unei vizite în Franţa, să se deplaseze la un cimitir american, deoarece i s-a părut lipsit de importanţă, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Steve Jobs nu ar fi fericit să afle că soţia lui îi risipeşte banii pe care i i-a lăsat pe o Revistă eşuată a Stîngii Radicale care este condusă de un escroc (Goldberg) şi care scuipă ŞTIRI FALSE şi URĂ. Sunaţi-o, scrieţi-i, daţi-i de ştire ce părere aveţi”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

Totodată, Trump a preluat un tweet al lui Charlie Kirk, preşedintele mişcării ”Studenţi pentru Trump”, care a scris că văduva lui Jobs a donat cel puţin 500.000 de dolari campaniei candidatului democrat la Preşedinţia SUA, Joe Biden.

În Martie 2017, Trump s-a întîlnit în Biroul Oval cu Powell Jobs, care este fondatoarea şi preşedinta unei organizaţii numite Emerson Collective şi care se dedică ”eliminării barierelor” în ceea ce priveşte ”educaţia, reforma migraţiei şi mediul”, potrivit paginii web a grupului. Totodată, Powell Jobs este coproprietara The Atlantic, Anonymous Content şi Concordia Studios, şi investitoare la Monumental Sports & Entertainment, potrivit sursei citate.

Pe lista cu primele 10 cele mai bogate femei din lume alcătuită de revista Forbes, Powell Jobs se situează pe poziţia a opta, cu o avere de 16,4 miliarde de dolari.

Redactorul şef al revistei The Atlantic, Jeffrey Goldberg, a apărat, Duminică, publicarea articolului în care se relata că Trump ar fi avut o atitudine dispreţuitoare la adresa americanilor morţi în război şi a subliniat că nu a avut nici o strîngere de inimă la publicarea materialului, deoarece se baza pe ”multiple surse care sunt la curent la prima mînă cu opiniile şi comentariile Preşedintelui”.

Goldberg a declarat, la postul CNN, că a considerat important să publice articolul, declarîndu-se ferm convins că ţara nu a avut niciodată un Preşedinte care ”să dispreţuiască militarii americani, veteranii răniţi, persoanele care au murit în luptă”. El şi-a exprimat speranţa că pe această temă se vor mai publica ”alte informaţii” şi ”alte confirmări”, precum şi articole noi în zilele şi săptămînile ce vor urma.

În acest context, Goldberg a apărat decizia de a recurge la surse anonime ”într-un climat în care Preşedintele Statelor Unite încearcă în mod activ să intimideze”. ”Pentru mine, acestea nu sunt persoane anonime”, a precizat el, referindu-se la sursele folosite de publicaţia The Atlantic în respectivul articol.

Consultat pe acest subiect, secretarul pentru problemele veteranilor, Robert Wilkie, a dat vina pe ”campania electorală încinsă”. ”Eu judec un om după faptele sale, iar faptele sale au fost în favoarea veteranilor din întreaga ţară în feluri pe care nu le-am mai văzut de la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi aş spune acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte Armata”, a declarat funcţionarul american la CNN.

Wilkie a mai spus că, pe cînd era subsecretar al Apărării pentru personal şi instrucţie, l-a văzut cu ochii lui pe Preşedintele Trump semnînd scrisori de condoleanţe pentru militarii căzuţi în Afganistan şi Irak. ”Îl judec pe Preşedinte pentru ceea ce a făcut în calitate de Preşedinte”, a insistat Wilkie, care a refuzat să se pronunţe asupra unor comentarii făcute de Trump în 2015 despre John McCain, senator republican la acea vreme şi care a fost timp de cinci ani prizonier de război în Vietnam.