TRUMP NEAGA ORICE INTERFERENTA IN ANCHETA FBI

Președintele american, Donald Trump, a negat joi că ar fi încercat să intervină în investigația FBI privind o eventuală ingerință a Moscovei în alegerile prezidențiale din noiembrie trecut, în care a învins-o pe democrata Hillary Clinton, transmit AFP și EFE.

"Într-un moment sau altul, i-ați cerut în vreun fel directorului FBI, James Comey, să închidă sau să încetinească o anchetă referitoare la Michael Flynn și...?", l-a întrebat un jurnalist pe Donald Trump, într-o conferință de presă susținută la Casa Albă cu omologul său columbian, Juan Manuel Santos.

"Nu, nu. Următoarea întrebare?", l-a întrerupt pe ziarist președintele american, citat de AFP.

"Inclusiv inamicii mei au spus că nu există înțelegere secretă. Nu există înțelegere secretă, Rusia este bine", a spus Trump, conform EFE, cu privire la posibila coordonare a campaniei sale cu Kremlinul în dauna contracandidatei sale, Hillary Clinton.

Președintele SUA a declarat că respectă numirea procurorului special pentru respectiva investigație, dar a considerat că desemnarea acestuia "divizează" țara, este "o vînătoare de vrăjitoare" și abate atenția de la alte probleme pe care ar trebui să lucreze Statele Unite.

Pe același subiect, ministrul adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, a răspuns joi întrebărilor presante ale senatorilor americani.

Potrivit AFP, care citează doi senatori participanți la reuniunea desfășurată cu ușile închise, timp de circa două ore, într-o sala securizată a Capitoliului, Rod Rosenstein a explicat că el a aflat din 8 mai că James Comey va fi demis de la șefia FBI, adică cu o zi înainte ca Trump să opereze destituirea.

"El a aflat pe 8 mai că președintele urma să-l demită pe Comey", le-a spus jurnaliștilor senatorul Dick Durbin. Senatoarea democrată Claire McCaskill a relatat același lucru.

Rod Rosenstein și ministrul Justiției, Jeff Sessions, s-au întîlnit cu Donald Trump în acea zi, luni, 8 mai, președintele cerîndu-le să redacteze o notă despre deficiențele reproșate lui Comey, potrivit unei purtătoare de cuvînt, săptămîna trecută. Inițial, recomandarea lui Rosenstein a fost cea care a constituit baza oficială a demiterii, înainte ca Donald Trump să admită mai tîrziu că dorea în realitate să se despartă de Comey de luni de zile.

Rod Rosenstein a revenit în cadrul reuniunii cu senatorii asupra motivelor care l-au determinat să-l numească miercuri pe Robert Mueller, un fost șef al FBI, în calitatea de procuror special însărcinat cu ancheta privind eventualele ingerințe ruse în campania prezidențială americană.

"El a spus că a vrut să fie sigur că integritatea Departamentului Justiției va fi protejată și ca americanii să știe că aceasta va fi tratată cu corectitudine", a adăugat Durbin.

Sursa: Agerpres