Trump gratiaza trei ofiteri judecati in cazuri de crime de razboi

Preşedintele american Donald Trump a graţiat Vineri doi militari judecaţi în cazuri de crime de război şi i-a redat gradul unui al treilea, relatează DPA, potrivit agerpres. Decizia de Vineri a venit în pofida unor obiecţii la Pentagon şi rîndul Armatei, dar a fost susţinută de conservatori, inclusiv de parlamentarii republicani. Preşedintele şi-a exprimat anterior sprijinul faţă de soldaţi, inclusiv pe Twitter.

Cele trei cazuri ale lui Clint Lorance, Mathew Golsteyn şi Edward Gallagher nu au legătură unul cu altul. Două au avut loc în Afganistan şi al treilea în Irak.

Edward Gallagher nu a fost găsit vinovat de crimă în acest an, dar a fost condamnat pentru o infracţiune mai puţin gravă şi a fost retrogradat. Prin decizia de Vineri, Trump i-a redat gradul pe care îl deţinea anterior.

Mathew Golsteyn se afla în aşteptarea procesului său pentru crimă, în timp ce Clint Lorance execută o sentinţă de 19 ani pentru două crime. Amîndoi au fost graţiaţi integral.

New York Times a relatat că oficiali de top, printre care şi secretarul Apărării Mark Esper, s-au opus exonerării soldaţilor, afirmînd că un astfel de gest ar submina Justiţia şi ar fi un exemplu prost. Anterior, în cursul acestui an, Trump a graţiat un ofiţer care îşi executase condamnarea şi fusese eliberat pe cauţiune, după ce fusese găsit vinovat de crimă în Irak.

„Preşedintele, în calitate de comandant al Armatei, este responsabil pentru a se asigura că legea este aplicată şi, cînd este potrivit, că se acordă clemenţă”, se menţionează într-un comunicat al Casei Albe.