Trump este tradat din interiorul propriului partid. Sute de oficiali din Administratia lui Bush fac un comitet de sustinere pentru Biden

Sute de oficiali americani care au lucrat în Administraţia Preşedintelui republican George W. Bush urmează să-şi anunţe sprijinul pentru candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden, au declarat pentru Reuters persoane implicate în acest demers, cel mai recent din rîndul republicanilor care au făcut public că se opun realegerii lui Donald Trump, transmite și agerpres.

Oficialii respectivi, printre care se află secretari ai Cabinetului şi alţi responsabili de rang înalt din Administraţia Bush-fiul, au format un comitet de acţiune politică (Super-PAC), intitulat ”43 Alumni for Biden”, pentru a-l susţine pe fostul vicepreşedinte democrat în alegerile din Noiembrie, au indicat trei dintre organizatori pentru Reuters.

George W. Bush a fost al 43-lea Preşedinte al Statelor Unite.

Comitetul va posta ”testimoniale video” laudative faţă de Biden ale unor republicani marcanţi şi va încuraja alegătorii să iasă la vot în statele unde competiţia se anunţă foarte echilibrată.

”Ştim ce este normal şi ce este anormal, iar ceea ce vedem acum este cu totul anormal. Preşedintele este un pericol”, a explicat Jennifer Millikin, unul dintre organizatori, care a lucrat în campania de realegere a lui Bush în 2004 şi ulterior în Administraţia Generală a Serviciilor.

Ceilalţi doi membri care au vorbit cu Reuters sunt Karen Kirksey (din echipa de comunicare a lui Bush la Casa Albă) şi Kristopher Purcell (care a lucrat în Departamentele Agriculturii şi Muncii).

Jennifer Millikin a precizat că grupul nu este pregătit deocamdată să facă publice numele tuturor membrilor sau donatorilor. O listă a donatorilor iniţiali trebuie prezentată Comisiei Electorale Federale pînă în Octombrie.

Biroul lui Bush a fost informat despre constituirea grupului, dar fostul Preşedinte nu este implicat şi nu a semnalat dacă este de acord cu obiectivele acestuia, a menţionat ea.

Freddy Ford, un purtător de cuvînt al lui Bush, a spus că acesta s-a retras la pensie şi nu vrea să se implice în aceste alegeri.

George W. Bush, care este încă admirat de mulţi republicani moderaţi, şi-a cîştigat aprecieri pentru declaraţiile referitoare la moartea lui George Floyd, în care a văzut un eşec şocant al Poliţiei, şi apelul ca protestatarii să fie ascultaţi.

”În Noiembrie, alegem ţara în detrimentul partidului. Noi credem că o Administraţie Biden va adera la statul de drept şi va restabili demnitatea şi integritatea Casei Albe”, a subliniat Kristopher Purcell.

Ca Super-PAC, membrilor grupului li se interzice prin lege să colaboreze sau să comunice cu echipa de campanie a lui Biden, dar ei pot strînge fonduri nelimitate, pot finanţa reclame şi organiza evenimente în sprijinul candidatului.

Echipa de campanie a lui Joe Biden a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.

În schimb, Erin Perrine, o purtătoare de cuvînt a campaniei lui Trump, a declarat despre ”43 Alumni for Biden”: ”Aceasta este mlaştina care, din nou, încearcă să-l dea jos pe Preşedintele legitim ales al Statelor Unite”.

Zeci de foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale intenţionează să-l sprijine pe Biden, văzînd în Trump o ameninţare pentru securitatea ţării, au declarat pentru Reuters persoane implicate în acest efort.

Printre alte grupuri care se opun realegerii actualului Preşedinte se află Lincoln Project, ce îl are printre co-fondatori pe George Conway, soţul lui Kellyanne Conway, fostă consilieră a lui Trump.