Trump a sosit in Franta pentru un summit G7 ce se anunta tensionat

Preşedintele american Donald Trump a sosit Sîmbătă în Franţa pentru un summit G7 ce se anunţă tensionat şi a cărui desfăşurare ar putea-o tulbura din nou, după ce Vineri a lansat o nouă serie de tweeturi de ameninţare privind comerţul internaţional şi taxarea giganţilor digitali americani în Franţa, transmite AFP, potrivit agerpres.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la miezul zilei pe aeroportul din Bordeaux, în Sud-Vestul Franţei, sub un soare strălucitor. Trump şi-a continat călătoria la bordul unui avion mai mic spre Biarritz, eleganta staţiune balneară unde summitul se va desfăşura pînă Luni.

Întîlnirea liderilor principalelor şapte state industrializate (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA) s-a deschis Sîmbătă seara, pe agendă aflîndu-se o serie de crize ce zguduie în prezent planeta: război comercial, dosarul iranian sau incendiile din pădurea amazoniană

Înainte de plecarea spre Franţa, Trump a părut să abordeze summitul cu optimism: ”Cred că va fi foarte productiv”, a declarat el pentru presă, dar a ameninţat cu represalii la impunerea unei taxe franceze pentru giganţii digitali americani. „Dacă o vor face, vom impune taxe vamale pe vinurile lor”, a anunţat el, vorbind despre „taxe vamale cum n-au văzut niciodată”.

Discuţiile se anunţă furtunoase în ce priveşte impozitarea giganţilor digitali, relansarea economiei mondiale sau tensiunile comerciale americano-chineze, la o zi după impunerea de noi taxe vamale reciproce.