Trump a dat asigurari in Japonia ca nu-si doreste schimbarea regimului din Iran

Preşedintele SUA Donald Trump, aflat în vizită în Japonia, a adoptat Luni un ton conciliant în faţa tensiunilor în creştere cu Iranul, dînd asigurări că Washingtonul nu doreşte o schimbare de regim la Teheran, şi s-a declarat optimist în privinţa intenţiilor Coreei de Nord, apreciind „inteligenţa” liderului Nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP, potrivit agerpres. „Nu urmărim o schimbare de regim (la Teheran), vreau ca aceasta să fie clar”, a spus Preşedintele american, în timp ce Statele Unite desfăşoară forţe militare în Orientul Mijlociu. „Ceea ce dorim este absenţa armelor nucleare. Chiar nu vreau să rănesc Iranul”, a adăugat el, la încheierea unei întîlniri cu premierul japonez Shinzo Abe la Tokyo, apreciind chiar că se poate ajunge la un acord.

La începutul zilei, Trump a manifestat deschidere, spunînd că este convins că Iranul doreşte un astfel de dialog. ”Dacă vor să discute, vom discuta”, a spus el, părînd să lanseze o invitaţie discretă premierului Abe pentru o mediere japoneză ca urmare a „relaţiilor strînse” ale acestuia cu lideri iranieni. Potrivit presei, Abe ar intenţiona să efectueze în viitor o vizită în Iran.

În ceea ce priveşte un alt punct fierbinte al politicii externe americane, Coreea de Nord, Trump l-a calificat pe liderul Nord-coreean drept un „tip foarte inteligent”, spunînd că acesta „înţelege bine” că arma nucleară nu poate aduce decît „lucruri rele” şi că ţara sa are un „potenţial economic fenomenal” de dezvoltat. El chiar a vorbit anterior despre „un mare respect între Statele Unite şi Coreea de Nord”, referindu-se la cele două întîlniri cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un, în Iunie 2018, la Singapore, apoi la Hanoi, în Februarie 2019, chiar dacă aceasta din urmă s-a încheiat cu un eşec.

De atunci, negocierile pe teme nucleare s-au împotmolit şi Phenianul a efectuat teste de rachete cu rază scurtă de acţiune la începutul lunii Mai. Dar, Duminică, Trump a minimalizat aceste acţiuni: „Coreea de Nord a lansat cîteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii în ţara mea şi în alte ţări, dar nu pe mine”, a scris el pe Twitter, în timp ce premierul Abe, dimpotrivă, subliniază riscul pe care îl reprezintă pentru Japonia rachetele cu rază scurtă de acţiune.

Trump s-a întîlnit Luni pentru a doua oară cu familii ale unor cetăţeni japonezi răpiţi în timpul Războiului Rece de către agenţi Nord-coreeni. Abe, pentru care această chestiune are o mare importanţă în politica internă, cere în mod constant să se intervină pe lîngă Coreea de Nord pentru a-i readuce în ţară pe cei care au supravieţuit. Premierul japonez speră el însuşi să se întîlnească cu Kim Jong Un şi a afirmat că a primit „sprijinul deplin” al Preşedintelui SUA pe această temă.

În ceea ce priveşte China, Trump s-a arătat, de asemenea, încrezător: El a apreciat că există „şanse foarte bune” pentru semnarea în curînd a unui acord comercial, în pofida înăspririi recente a negocierilor între primele două puteri economice ale lumii.

În cursul dimineţii de Luni, Donald Trump a fost primul lider străin care a fost primit de noul Împărat japonez Naruhito, care a urcat pe tronul Crizantemei la începutul lunii Mai, după abdicarea tatălui său Akihito. „Au trecut peste 200 de ani de cînd a existat un astfel de eveniment în istoria Japoniei. Este o mare onoare”, a spus Trump.

Shinzo Abe speră să atragă prin această primire călduroasă intenţiile bune ale partenerului său în negocierile comerciale japonezo-americane în curs.

Donald Trump a deplîns din nou un „mare dezechilibru” între cele două ţări, luînd în considerare o posibilă soluţie.

Relaţiile dintre cele două ţări nu au fost niciodată atît de bune şi ”sunt sigur că vom găsi o soluţie în timp”, a declarat el, menţionînd ”probabil luna August”, după alegerile senatoriale care vor avea loc în Iulie în arhipelag.

Trump a salutat de asemenea achiziţionarea de către Japonia a 105 avioane de luptă americane F-35 suplimentare, în timp ce arhipelagul îşi creşte cheltuielile pentru armament pentru a oferi garanţii aliatului său pe partea comercială. Dovadă a acestei înţelegeri cordiale, vizita lui Trump, sosit Sîmbătă în Japonia, s-a desfăşurat pînă acum sub cele mai bune auspicii, cu puternice schimburi de amabilităţi.

Duminică, Trump şi Abe şi-au consolidat ”prietenia” printr-o partidă de golf, înainte de a asista la finala turneului de sumo de la Tokyo. Preşedintele american a înmînat în mod solemn impozanta Cupă Prezidenţială, care cîntăreşte aproximativ 30 de kilograme şi are o înălţime de 1,4 metri, cîştigătorului, japonezul Asanoyama, sub strigătele entuziaste ale mulţimii.