TREI PERSOANE DIN CONDUCEREA BNM, RETINUTE DE PROCURORII ANTICORUPTIE

Trei persoane din conducerea BNM au fost reţinute azi dimineaţă de procurorii Anticorupţie pentru acțiunile care au dus la spălarea unor sume mari de bani printr-o bancă din Republica Moldova.

Sursa citată scrie că e vorba despre fostul viceguvernator al BNM, Ema Tăbîrță, directorul Departamentului supraveghere bancară, Matei Dohotaru și director al Departamentului reglementare și autorizare, anterior șef al Departamentului supraveghere bancară, Vladimir Țurcan.

Amintim că Ema Tăbîrță a fost demisă în martie 2015 la ședința secretă a Parlamentului, împreună cu șeful Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman.

Autoritățile din Republica Moldova şi cele din Federația Rusă au inițiat anchete privind spălarea a peste 18 miliarde de dolari americani proveniți din Rusia printr-o bancă din Republica Moldova. Presa pomenit numele lui Veaceslav Platon care ar fi coordonat acest proces de spălare de bani, în care au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe din Moldova. Aceștia au avut menirea de a legaliza banii prin pronunțarea ordonanțelor privind încasarea unor datorii inexistente, în sumă totală de circa 20 de miliarde de dolari, la cererea mai multor companii offshore.

Sursa: agora.md