TREI MOTIVE PENTRU CARE PENSIONARII AR TREBUI SA CONTINUE SA LUCREZE

Pentru unii, după ani grei de muncă, pensionarea este așteptată cu nerăbdare. Dar pentru alții, trecerea la un ritm de viaţă mai lent nu e nicio bucurie. Există mai multe motive pentru care limita de vîrstă a retragerii din activitate ar trebui să vină cît mai tîrziu. Unul dintre ele e sănătatea.

În prezent, 47% dintre pensionari spun că lucrează sau intenționează să lucreze, conform cercetării realizate de compania de servicii financiare Merrill Lynch. 72% dintre persoanele active cu vîrste de peste 50 de ani, adică viitorii pensionari, spun că vor să facă exact același lucru.

De ce pensionarea nu mai este sfîrșitul vieții profesionale pentru atît de mulți oameni? Există două motive principale: finanțele și starea generală de sănătate.

Astăzi, 70 de ani este noul 50 de ani. Pensionarea nu mai este o vîrstă dedicată grădinăritului și vizitării nepoţilor. Pensionarii sănătoşi de azi doresc să rămînă angajaţi, stimulaţi, implicaţi. În plus, finanțele pot deveni o provocare. Dar există şi motive legate de sănătate.

Munca te ține în viață

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au analizat datele dintr-un studiu amplu, pe persoane cu vîrsta de la 50 de ani în sus. Ei au descoperit că oamenii care au continuat să lucreze după 65 de ani au prezentat un risc de deces (din toate cauzele) cu 11% mai mic decît cei ce nu munceau.

Munca te face mai sănătos

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au studiat mai mult de 80.000 de subiecţi cu vîrste de cel puțin 65 de ani şi au constatat că 13% dintre ei încă munceau. Cei cu locuri de muncă din categoria „gulerelor albe” (medici, profesori, avocaţi, funcţionari) au avut semnificativ mai multe şanse de a avea o sănătate bună, foarte bună sau excelentă, faţă de cei care erau şomeri sau pensionari.

Munca îţi menţine mintea ascuțită

Chiar și oamenii care credeau că muncesc la pensie pentru bani au realizat că activitatea le îmbunătăţeşte sănătatea mintală. Munca te ține conectat cu oamenii, tehnologia, ultimele știri și, în general, cu activitatea fizică.

Sursa:monitorulexpres.ro