Transportatorii credibili vor avea coridor verde în vamă

Serviciul Vamal a simplificat controlul pentru companiile de transport de încredere din Republica Moldova, care vor avea din anul 2013 coridor verde în vamă.
Aceste facilităţi prevăd trecerea frontierei pe o linie specială de control, fără rînd, scutirea de proceduri de cîntărire şi scanare. Totodată, un nou mecanism simplificat de vămuire iniţiat de Serviciul Vamal se referă la recunoaşterea de către autoritatea vamală din R. Moldova a statutului transportatorilor credibili din alte ţări, în special din România. Transportatorii care au statut de încredere în România şi în spaţiul UE vor putea beneficia de accesul prioritar la toate formalităţile de frontieră. Totodată, aceştia vor fi scutiţi de procedurile de scanare şi control fizic detaliat. Astfel, va fi instituit un coridor verde transfrontalier pentru transportatorii credibili şi tranzacţiile de import/export/tranzit fără risc. În acest scop, Serviciul Vamal iniţiază discuţiile cu partenerii săi din UE şi conlucrează intens cu Asociaţia Transportatorilor Auto Internaţionali AITA care asigură, la rîndul ei, informarea transportatorilor şi respectarea de către aceştia a cerinţelor de transport internaţional.
O altă nouă procedură simplificată, care va fi implementată sub sloganul Vama Rapida pentru Poşta Rapidă, va fi lansată de către Serviciul Vamal în comun cu mediul de afaceri. Pentru a face faţă cerinţelor şi specificului acestui mijloc de transportare a bunurilor, Serviciul Vamal va asigura vămuirea acestora, în mod prioritar. Respectiv, pentru vămuirea trimiterilor poştale prin servicii de poşta rapidă a fost stabilit termenul maxim de vămuire, care nu va depăşi 3 ore.
Serviciul Vamal mai anunţă că din luna aprilie, ca urmare a lansării unui nou server SI Asycuda World, va fi posibilă trecere la declarare vamală electronică, cu excluderea documentelor pe suport de hîrtie. Declaraţia vamală şi documentele de însoţire vor fi remise în vamă doar prin sistemul informaţional, ceea ce va exclude contactul direct între colaboratorii vamali şi agenţii economici, va reduce durata vămuirii şi costurile pentru business.
Despre lansarea noilor proceduri s-a anunţat în cadrul şedinţei de joi a Comitetului consultativ al Serviciului Vamal cu participarea mai multor Asociaţii de agenţi economici importatori/exportatori.

Moldpres