TRANSNISTRIA SI-A PLASAT UNITATILE DE APARARE ANTIAERIANA IN STARE DE LUPTA

Tiraspolul și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk, a indicat miercuri serviciul de presă al așa-numitului Minister al Apărării transnistrean, citat de agenția tiraspoleană de presă Novostipmr și Interfax.ru în paginile lor electronice.

'Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare', subliniază serviciul de presă al ministerului menționat, citat de Novostipmr.

Tiraspolul susține că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România, după cum scriu respectivele agenții de presă.

Într-o reuniune prezidată de Evgheni Șevciuk, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la inițiativa Chișinăului și au avut ca punct de pornire orașul Iași. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.

'Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra orașelor Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol și raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atît civil, cît și militar', a adăugat Beliakov.

Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a CUC, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a mai spus Beliakov. 'În cele din urmă (...) Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei', i-a raportat Beliakov lui Șevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezintă un organism trilateral de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din reprezentanți ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei.

Agenția Novostipmr a relatat încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparținînd României care ar fi intrat în spațiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, 'Ministerul de Externe' de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spațiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparținînd României. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune.

Sursa: Agerpres