Tragedie in Italia: Cel putin 42 de oameni si-au pierdut viata dupa prabusirea unei portiuni a unui viaduct

Cel puţin 42 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce o porţiune a unui viaduct de pe autostrada A10 s-a prăbuşit Marţi, la prînz, în apropiere de oraşul Genova, în Nordul Italiei. Bilanţul, şi de această dată provizoriu, a fost anunţat Miercuri de procurorul din Genova Francesco Cozzi. Anterior, ministrul de Interne, Matteo Salvini, anunţase că 38 de persoane au murit. Echipele de intervenţie fac în continuare eforturi susţinute pentru a scoate victimele de sub dărîmături. Mai multe persoane sunt date dispărute.  

Potrivit ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, printre morţi se numără trei copii cu vîrste de 8, 12 şi respectiv 13 ani, transmite France Info. De asemenea, mai multe persoane sunt date dispărute, iar unii dintre răniţi sunt în stare gravă.   Surse din Ministerul Italian de Interne au declarat Marţi seară pentru presa italiană că 12 persoane au suferit leziuni grave. Protecţia civilă a informat că aproximativ 35 de autoturisme şi trei camioane au căzut în gol de la o înălţime de peste 45 de metri cînd o porţiune viaductului Morandi de pe autostrada A10 s-a prăbuşit. Şocantele imagini au făcut înconjurul lumii.

Echipele de salvare au pornit o cursă contracronometru pentru a găsi eventuali supravieţuitori  prinşi sub dărîmături. Astfel, 240 de pompieri, ajutaţi de cîini special antrenaţi, au lucrat întreaga noapte. Iar potrivit Protecţiei civile italiene, dacă se iau în calcul toate persoanele implicate în operaţiunile de salvare (pompieri, poliţişti, membri ai organizaţiei Crucea Roşie etc.) numărul celor mobilizaţi ajunge la 1.000.  

„Speranţa nu dispare niciodată, am salvat deja persoane de sub dărămîturi, vom lucra 24 de ore din 24“, a declarat pentru AFP un responsabil al pompierilor – Emanuele Gissi. Un pompier francez, venit în ajutorul echipelor de salvare, a explicat pentru agenţia citată că operaţiunile de salvare sunt deosebit de dificile. „Primele victime – de la suprafaţă – au fost scoase, dar acum trebuie să căutăm sub dărîmăturile clădirilor, dar există mii de tone de beton“, a afirmat Patrick Villardry. „Am văzut cum dispare drumul“  

Tragedia din apropiere de Genova a avut loc în timpul unei ploi torenţiale. Unii pasagerii maşinilor au avut însă noroc şi au scăpat fără nici o zgîrietură. Printre aceştia se numără şi  Davide Capello, în vîrstă de 36 de ani, pompier de meserie. „Întîi am auzit un zgomot, apoi totul s-a prăbuşit“, a relatat el. „Am văzut cum dispare drumul, a fost o teamă enormă. Nu ştiu cum de maşina mea nu a fost zdrobită“, a adăugat el. Şi Afifi Idriss, un şofer marocan în vîrstă de 39 de ani, a scăpat ca prin urechile acului. „Am văzut camionul verde din faţa mea oprindu-se şi mergînd înapoi. M-am oprit, am închis camionul şi am fugit“, a declarat el.

Nu a trecut mult şi starea de şoc a fost înlocuită cu cea de furie. „Voi face totul pentru a avea numele şi prenumele celor responsabili din trecut şi din prezent. Este inacceptabil să mori aşa în Italia“, a afirmat Salvini. „Vor plăti şi vor plăti scump“, a spus el. În acest timp, Preşedintele Mattarella a cerut o analiză serioasă pentru a se stabili care sunt cauzele tragediei. Guvernul italian a anunţat că va demara o investigaţie în acest sens. „Nu putem permite ca tragedii similare să se mai întîmple“, a declarat prim-ministrul Giuseppe Conte, care a promis că se va asigura că vor avea loc verificări de mentenanţă pentru toată infrastructura importantă.   Ministrul Transporturilor, Danilo Toninelli, a declarat că responsabilitatea pentru mentenanţă este împărţită în regiune între autorităţile locale şi compania de autostrăzi deţinută de stat, Anas, relevă News.ro. „Vom afla dacă au fost făcute verificările. Dacă este măcar o persoană responsabilă, va trebui să plătească“, a declarat Toninelli.  

Partidul Mişcarea 5 Stele, aflat la guvernare şi din care Toninelli face parte, a fost criticat după accident pentru că lucrările de resaturare la podul Morandi riscau să fie anulate pe motiv că „beneficiile nu justifică costurile“. O pagină de pe site-ul Mişcării 5 Stele în care îngrijorările privind problemele structurale ale podului erau descrise ca fiind „poveşti pentru copii” a fost ştearsă.