Tragedie colectiva cutremuratoare în Bucuresti

Vineri seara. Un incendiu, la Club Colectiv, s-a soldat, deocamdata, cu 27 de morti si circa 184 de raniti

Un incendiu puternic a avut loc Vineri seara în centrul Bucureştiului, în clubul Colectiv. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a anunțat, în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, că 27 de persoane și-au pierdut viața și 155 sunt internate la diverse spitale din București. Mai apoi, Sîmbătă dimineaţa, Arafat a anunțat, într-o conferință de presă la Guvern, că este posibil să apară și alte decese în cazul tragediei din club deoarece în cazul unor pacienți există "un pronostic extrem de rezervat". Acesta a precizat, totodată, că din cele 27 de persoane care au murit 17 sunt încă neidentificate.

"Avînd în vedere gravitatea victimelor, este posibil (...) să apară și alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienți care este extrem de rezervat. Bilanțul poate să sufere modificări. În momentul de față, bilanțul este 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate", a spus Arafat, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, la rîndul său, că 27 de persoane au decedat și 162 de persoane au fost transportate la spital în urma incendiului de Vineri seară.

Cauzele exacte ale incendiului nu au fost stabilite încă. Martori susțin că incendiul a izbucnit de la artificiile folosite la un concert care avea loc la acel moment. Scînteile provenite de la artificiile lansate la finalul concertului ar fi aprins buretele care înconjura unul dintre stîlpii aflaţi lîngă scenă.

Între timp, procurorii de la Parchetul General au preluat coordonarea anchetei in cazul incendiului din Club Colectiv, fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar Guvernul se pregăteşte să declare doliu naţional. O hotărîre în acest sens ar putea fi dată chiar Sîmbătă, după cum a declarat preşedintele Klaus Iohannis înainte de a-i vizita pe răniţii internaţi la Spitalul Floreasca din Capitală.

Președintele Iohannis a venit Sîmbătă la spitalul Floreasca în jurul orei 11,00, unde se află o parte dintre răniții de la clubul Colectiv. „Am indicii că nu s-au respectat reglementările legale”, a spus președintele, care s-a declarat revoltat de ceea ce s-a întîmplat. Iohannis se întîlnește, totodată, Sîmbătă, la Palatul Cotroceni, și cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, și secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat Președinția.

Mărturiile cutremurătoare ale martorilor tragediei: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“

Tragedia din Clubul Colectiv, de Vineri seară, a produs momente de groază ce îi vor urmări probabil tot restul vieţii pe cei care au scăpat teferi. Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspîndit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local. Unul dintre tinerii care au fost prezenţi în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei, Mihai Bărbuncă, a declarat pentru Adevărul.ro: „La 30-40 de minute după ce a început concertul, au fost multe artificii. Pe unul dintre pilonii din faţa scenei era ceva din material textil, nu ştiu exact ce. A ajuns la tavan, iar tavanul a luat foc. Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“.

 

„Toată lumea ţipa, se împingea“

 

Un alt tînăr, care se afla în incinta clubului atunci cînd a izbucnit incendiul, spune că a scăpat ca prin urechile acului. „Am avut noroc că nu eram lîngă scenă că nu scăpam cu viaţă. Aveam un prieten în spate, ultima oară cînd l-am văzut îi ardeau părul şi haina de pe el. Nu ştiu ce e cu el”, spune supravieţuitorul. Un alt martor al tragediei a relatat şi el momentul cumplit, explicînd panica ce a pus stăpînire pe mulţime: „După vreo jumătate de oră au dat cu nişte artificii şi au sărit scîntei pe un buret care era pus pe un stîlp. A luat foc şi toată lumea s-a îmbulzit spre ieşire, dar atunci au început să se calce în picioare, să cadă. A fost cumplit, era o nebunie, toată lumea ţipa, se împingea, alerga", a povestit un martor, pentru Adevărul.ro. „Nu a fost nici o explozie, ci artificii simple care au sărit pe stîlpul din faţă. În cinci secunde, tot buretele a ars, în 30 de secunde cred ca a ars tot", spune un alt supravieţuitor. El a menţionat că Alexandru Pascu, basistul trupei care concerta în Clubul Colectiv, este în acest moment intubat.

Imagini de coşmar, descrise de supravieţuitori

O altă persoană aflată la concert a relatat momentul începerii incendiului pentru Digi24: „S-au aprins nişte lumînări din acelea de tort, ca de nuntă, de ard. Au aprins nişte lumînări ca de tort, două pe o parte, două pe alta. Două s-au stins normal, celelalte două din partea dinspre spre scenă au aprins tavanul. A coborît focul pe stîlp, atunci oamenii au ieşit în panică, ne-am grăbit către ieşire, după care s-a întîmplat o vîlvătaie enormă, a ars tot tavanul. Am simţit o căldură năprasnică, m-am ferit, am avut noroc că am avut o sticlă de bere în mînă, am vărsat-o pe mine şi în acest fel, iată-mă, trăiesc. (Ultimele imagini pe care mi le amintesc sunt, n.r.) căţărîndu-mă pe oameni şi încercînd să ies afară”.

Jurnalistul Costin Ştucan a povestit momentele de panică din clipele următoare tragediei: „Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcîndu-i masaj cardiac cu rîndul unui tînăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecîndu-i disperată palma. Am văzut alţi paramedici şi alţii pompînd mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieţi arşi, tremurînd în stare de şoc, fete plîngînd, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de maşini de pompieri. N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, spectatorii au aprins artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriţă de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată aşa ceva“. Un alt participant la concert a oferit o imagine macabră pentru România TV: "Nu aveam aer. Ne-am lăsat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper să scape. Mirosea a carne arsă. Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies afară".

 „Am întins mîna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a tîrît după el“

Mărturia Deliei Ţugui pe Facebook: „Am fost la Colectiv. Am scăpat pentru că am stat chiar lîngă uşă. Chiar şi aşa soţul şi fiul meu au putut ieşi abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicaţi cu fum. Cum s-a întîmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stîlpul din stînga scenei, cel de lîngă uşă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stîlpii şi tavanul localului este foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întîmplat totul, stîlpul cu pricina fiind la un metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă:

"Asta nu era prevăzut în program". În secunda următoare, şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea tîrziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacţionat relativ repede, dar ieşirea era prea îngustă şi oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, căţărîndu-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. După ce am ieşit afară, am auzit o bubuitură înfundată şi am simţit că mă loveşte o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mîna să îl sting şi m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros şi negru, nu vedeam absolut nimic.

Nu ştiam încotro merg. Am întins mîna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a tîrît după el. Altfel nu aş mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbinţelii aerului irespirabil, am tras aer în piept şi am simţit că mă arde pînă în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbuşit tavanul şi asta ar fi putut provoca rafala de foc şi fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină şi am simţit aer curat. M-am uitat înapoi şi am văzut o mare grămadă de oameni prăbuşiţi unii peste alţii în uşă. Cei care ieşiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinşi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna:

"Luaţi-i mai întîi pe cei de deasupra!", dar panica era prea mare. Mulţi încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigîndu-se pe nume, întrebînd: "Tu eşti? Unde eşti, că nu te văd? Asta e mîna ta?" etc. Era de coşmar. Nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieşi cu viaţă de acolo“.

Cum m-a ocolit moartea pe 30 Octombrie – postarea unui tînăr pe blog

„Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simţit că trăiesc o invazie de oameni arşi din cap pînă în picioare, fără păr rămas pe cap, cerînd ajutor şi apă. Oameni plîngînd în hohote şi strigînd «Unde e Alina, unde a rămas Alina?». Aud şi acum în timpan oameni care strigau «Unde p.. mea sunt pompierii, au trecut 15 minute de cînd am dat telefon» Văd mame plîngînd şi oameni băgaţi în saci de către alţi oameni cu vestă fosforescentă. Văd cum după ani de zile mă închin şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt întreg, iar la fiecare final de discuţie pe care o am cu cineva zic «Doamne fereşte».

Dacă m-ar întreba cineva cum arată Apocalipsa, aş zice că arată exact că această noapte... şi plîng... şi-mi doresc doar să ştiu că toţi am supravieţuit şi că peste 3 luni ne vom întîlni toţi aceeaşi 400 care am fost în noaptea asta acolo şi vom ciocni din nou beri în Colectiv rîzînd şi aducîndu-ne aminte despre o lansare de album. Dar n-o să se întîmple asta... Nu am scris asta că să fac politică. Nu am scris asta că să-mi dai tu like pe Facebook. Nu am scris asta că să fac cuiva reclamă sau antireclamă. Am scris asta pentru că am trăit-o şi pentru că voi rămîne cu ea toată viaţa... şi nu e nimic poetic în asta... E un coşmar care se va tîrîi după noi, după fiecare individ care a fost în Colectiv Vineri, 30.

Tu, cel din afară, s-ar putea să nu înţelegi şi să blamezi în stînga şi în dreapta. Vina e că s-a aprins un artificiu de tort... Tu ai putea să-ţi accepţi vina că ai vrut să aprinzi un artificiu sau un chibrit? Eu nu... Vineri pe 30, am fost în Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat Goodbye to gravity. De ce? Pentru că am vrut să văd cum arată actul artistic al unei formaţii din România care ne reprezintă afară. Va asigur că deşi muzică a fost rock, în public nu a existat nici un om care a avut costum de Halloween pe el, care l-a invocat pe Lucifer sau alte mizerii pe care probabil le veţi mai auzi în viitor legat de această lansare. A fost strict o lansare de album că oricare alta în care o formaţie a vrut să facă spectacol.

NU A FOST NICI UN SPECTACOL PIROTEHNIC, nu a venit nici un fachir, nu a tras nimeni cu tunul, nimic de genul asta. Doar 4 artificii de tort, două puse în faţa scenei, două pe 2 stîlpi de susţinere ai sălii. Nimic prea spectaculos... La fel de bine putea arde şi o sufragerie la aniversarea copilului tău pentru că în tort i-ai înfipt 2 artificii care ard 10-15 secunde. Asta a fost tot spectacolul pirotehnic... Trupa s-a lăudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaraţia este mult prea pompoasă pentru ceea ce s-a întîmplat de fapt...

Pe la jumătatea programului aceste artificii s-au aprins, şi odată cu ele, una dintre artificii a aprins izolaţia audio a sălii, care după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de ouă, în funcţie de buget. La Colectiv, izolaţia cred că a fost de burete (în nici un caz carton de ouă), la fel că în oricare alt club din România care e interesat de aşa ceva. Nu a explodat nimic, nici o conductă... Iniţial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Galut şi-a păstrat calmul cerînd pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu ştie dacă Colectivul avea extinctor şi nu s-a implicat nimeni să stingă o flacără, sau nu a existat aşa ceva în sală vreodată.

Ca oricare alt român care iese din casă, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema «Are Colectivu' extinctor ca să nu mor în incendiu? N-are. Ok. Nu merg că mor». Cine face asta? Cine se aştepta la asta? Probabil că după acest incident: toată lumea, dar pînă ieri absolut nimeni... Lumea bate monedă că acest club nu era în regulă din punct de vedere legal, că nu avea autorizaţii. Sincer... Cred că maxim 5% din toate localurile/firmele/teatrele/cafenelele/şcolile/ sau orice altă companie din România (şi poate nici măcar alea) sunt invalide pentru a-şi exercita activitatea.

Ştim bine că mica înţelegere este prietenul nostru cel mai bun de la Retragerea Aureliană încoace... Ce era să facem, să nu mai ieşim din casă? şi chiar şi aşa... Cîte blocuri din România au instalaţie anti-incendiu funcţională pe holuri? şi cred că simţim cu toţii asta... Totul pare că merge la mica înţelegere... Asta e România noastră, însă nu despre asta vreau să vorbesc... Cum puteam muri cu toţii în Colectiv, la fel puteam muri şi acasă de la un simplu chibrit aprins aiurea... De ce au murit admiratorii Goodbye to Gravity în seara asta? Probabil pentru că au ieşit din casă că să vadă un concert live al unei formaţii şi să nu-şi petreacă seara de Vineri uitîndu-se la televizor la emisiunile spumoase care ni se servesc zilnic. Oamenii care azi au murit, au murit pentru că sunt cei care au vrut să vadă altceva decît ceea ce le este pus pe tavă zilnic...

Nu au vrut să fie legumă controlată a unui playstation, nu au vrut să fie telespectatorii unor emisiuni pline de feţe frumoase. Vineri, oamenii au murit pentru că au vrut să socializeze pe viu, fără Facebook, fără Skype şi alte reţele de interacţiune, Scriu toate astea pentru că anumite persoane jalnice consideră că persoanele care mergeau în Colectiv erau nişte boschetari care trăiau de pe o zi pe alta.

Nu, oameni buni, nu este aşa... Nu mai puneţi etichete... Nu mai consideraţi voi că ştiţi totul... Nu va mai lăudaţi că ştiţi voi mai bine cît de satanişti şi boschetari sunt oamenii care ascultă concerte live... Este oribil să spui toate astea, mai ales după această tragedie... Vineri, în Colectiv, o mică bucată de oameni a venit acolo că să mai consume artă, Da, ASTA ESTE ADEVĂRATUL NIVEL AL ARTEI ÎN ROMÂNIA. E plin de artişti care cîntă în toate halele cu o singură uşă de acces, e plin de artişti refuzaţi de radio şi tv şi care se mai pot întreţine doar din concerte live, e plin de artiştii care la concert mai aprind şi 4 artificii, numai-numai de s-o mai îndreptă şi publicul spre actul artistic live, autentic.

Credeţi că muzicienii care chiar au ceva de arătat nu ar vrea să profeseze în teatre, sau în localuri amenajate cum trebuie? Credeţi că muzicienilor şi ascultătorilor lor le place să iasă la o bere numai în subsoluri şi în hale părăsite? Asta este nivelul concertelor live în România. Acesta este nivelul culturii ţării noastre. Sub pămînt şi în ruine se desfăşoară actele artistice. Şi proşti suntem noi, ăştia care încă mai vrem să consumăm aşa ceva, şi nu ne mulţumim cu manele, fufe şi caterincă...

De ce nu am avut instalaţie anti-incendiu? Pentru că majoritatea localurilor de la noi nu au aşa ceva. De ce? Pentru că lumea fumează şi fumul de ţigară declanşează instalaţia... De ce toţi patronii par că fentează controalele? Pentru că abia ieşi pe zero dacă îţi plăteşti toate impozitele şi toate dividendele... Şi ştim bine că cu toţii suntem de vină... Cu toţii acceptăm localurile fără instalaţie de incendiu, ba chiar sunt ultimele noastre griji chestiile de genul...

Acceptăm asta zilnic cu toţii, nu doar "boschetarii" care merg în cluburi, nu doar ţinerii, nu doar bătrînii, nu doar adulţii. Cu toţii suntem ignoranţi, cu toţii trecem cu vederea... Inclusiv eu, inclusiv tu... De ce au murit oamenii ăştia? De la un artificiu de tort.... Azi noapte unii şi-au pierdut viaţa, alţii pielea de pe faţă. Eu mi-am pierdut doar geaca. De ce? Pentru că sunt un om bun...? Pentru că sunt un om rău...? Dumnezeu să vă ţină tari pe voi toţi cei care aţi trecut sau încă treceţi prin tragedia asta! Condoleanţe familiilor celor decedaţi... Probabil că Dumnezeu ştie mai bine...“, este mesajul postat de tînărul de 22 de ani pe blogul său.

Surse: Cotidianul.ro, Adevărul.ro