TRAGEDIA DE LA MUNCHEN

Omagiu adus victimelor atacului armat

Sute de persoane s-au adunat duminică seară la Munchen pentru a aduce omagiu victimelor unui tînăr cu probleme psihice care a împușcat și ucis nouă persoane și a făcut 35 de răniți cu două zile înainte în capitala Bavariei, a constatat AFP.

Victimele au fost omagiate la locul atacului armat, lîngă unul dintre cele mai mari centre comerciale din acest oraș din sudul Germaniei.

O capelă a fost ridicată, unde ardeau multe lumînări și au fost depuse flori.

Unii dintre cei prezenți, printre care familii cu copii, plîngeau, alții se rugau pentru victime.

În paralel, o liturghie a fost celebrată de președintele Conferinței Episcopilor din Germania, cardinalul Reinhard Marx, în catedrala din Munchen, în memoria celor dispăruți și ca un semn de sprijin pentru familii.

"Șocul este profund", a declarat prelatul în timpul ceremoniei, difuzată de televiziunea germană.

Vineri seară, un tînăr germano-iranian de 18 ani cu probleme psihice a deschis focul în apropierea unui centru comercial din Munchen, ucigînd nouă persoane și făcînd 35 de răniți, înainte de a se sinucide.

 

Atacatorul s-a sinucis cu un glonț în cap

Tînărul germano-iranian de 18 ani care a ucis vineri seară nouă persoane într-un centru comercial din Munchen s-a sinucis cu un glonț în cap în fața polițiștilor, au informat sîmbătă surse din forțele de securitate din capitala Bavariei (land în sudul Germaniei), transmite EFE.

O patrulă de poliție a dat de urma presupusului atacator care, fiind abordat de către agenți, și-a scos pistolul, a țintit către cap și a tras, a anunțat poliția într-un comunicat. Cînd s-a întîmplat acest lucru, atacatorul se afla la oarecare distanță de centrul comercial, unde deschisese focul cu circa două ore și jumătate mai înainte.

Agenți în civil trăseseră anterior în direcția tînărului, în parcarea centrului comercial, însă acesta a scăpat nevătămat și a reușit să fugă.

Pînă acum, poliția anunțase doar că atacatorul s-a sinucis și că trupul său neînsuflețit a fost localizat la circa un kilometru de locul atacului, pe o stradă adiacentă.

 

Autoritățile califică explozia de la Ansbach drept atentat

Autoritățile germane au calificat luni dimineață drept "atentat" explozia survenită duminică seara în centrul orașului Ansbach, din sudul țării, fără a exclude o motivație islamistă, relatează AFP.

"Din nefericire, acesta este un nou atentat", a declarat ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Hermann, în timp ce autorul atacului cu bombă, un sirian solicitant de azil în vîrstă de 27 de ani, a murit în explozia dispozitivului său, care rănise 12 persoane, dintre care trei se află în stare gravă.

Citat de DPA, ministrul a indicat la fața locului că autoritățile voiau să verifice dacă este un atentat islamist. "Nu se poate exclude că acesta să fie cazul", a spus el.

Faptul că a vrut să atenteze la viața altcuiva pledează în favoarea acestei ipoteze, a adăugat el. Directorul adjunct al poliției din Ansbach, Roman Feringer, s-a referit la "indicii" potrivit cărora fragmente de metal au fost adăugate la explozibil. Este neclar dacă atentatorul a avut vreo legătură cu grupuri teroriste islamice.

Autorul atentatului, a cărui cerere de azil fusese respinsă în urmă cu un an, intenționa să "împiedice" organizarea unui festival de muzică pop la care participau peste 2.000 de persoane în oraș, potrivit lui Hermann.

El a încercat să intre în localul unde se desfășura festivalul, dar a trebuit să renunțe în cursul serii din cauză că nu avea bilet de intrare.

Bomba a explodat în jurul orei locale 22:00 (20:00 GMT) în fața unui restaurant situat foarte aproape de intrarea la festival.

Sirianul, care locuia la Ansbach, mai încercase de două ori în trecut să-și pună capăt zilelor și fusese internat într-o clinică psihiatrică, a adăugat ministrul, precizînd că nu știe dacă atentatorul fusese de asemenea animat de intenție suicidară.

Omul sosise din Siria în Germania în urmă cu doi ani și beneficia doar de un permis provizoriu de sejur.

 

Un mort și trei răniți într-o agresiune cu macetă

Un solicitant de azil sirian a ucis o persoană duminică cu o macetă în Germania și a rănit alte trei într-o criză de furie a priori pasională, un incident ce a avut loc într-o atmosferă tensionată după atacul armat de la Munchen.

"Nu dispunem de elemente asupra unei motivații teroriste", a subliniat poliția din Reutlingen, o localitate de 100.000 de locuitori lîngă Stuttgart (sud-vestul Germaniei), unde a avut loc drama, adăugînd că ar fi vorba de "o crimă pasională", notează AFP.

Agresorul, în vîrstă de 21 de ani, "a avut o dispută" cu o poloneză în vîrstă de 45 de ani cu puțin timp înainte de 16.30 (14.30 GMT) și a ucis-o "cu o macetă" lovind-o în cap, înainte de a fugi și rănind alte cîteva persoane în calea sa. El a fost în cele din urmă arestat în apropiere.

Potrivit presei germane, agresorul și femeia lucrau în același restaurant turcesc din centrul orașului și chiar acolo a avut loc disputa și apoi agresiunea.

Intervievat de ziarul local Stuttgarter Zeitung, un alt angajat al restaurantului, prezent la momentul respectiv, a declarat că bărbatul, originar din Siria, sosise doar cu un an și jumătate înainte în Germania. Solicitantul de azil era deja cunoscut de poliție pentru mai multe agresiuni comise în trecut.

Poliția nu a confirmat imediat informațiile cotidianului Bild potrivit cărora femeia ucisă era însărcinată.

Această agresiune a avut loc într-un climat tensionat în Germania după atacul armat comis vineri seară la Munchen (sud), în care un tînăr germano-iranian de 18 ani a deschis focul și a ucis nouă persoane, și un atac cu topor lunea trecută într-un tren la Würzburg (sud), revendicat de un solicitant de azil în numele grupării jihadiste Statul Islamic, care a făcut cinci răniți.

Sursa: Agerpres