Traficantii romani criminali din Spania se adaptează ”cererii de pe piata muncii”: Au ajuns sa aduca „sclavi” si din Maroc, dar și din alte tari africane

Poliția spaniolă a destructurat o rețea de români care exploata imigranți clandestini în ferme din Spania, unde aceștia duceau o adevărată viață de sclavi. Majoritatea erau marocani, dar printre victime erau și români, moldoveni, ucraineni, precum și cetățeni din state din Africa de Nord și Africa Subsahariană. Acești imigranți erau „vînduți” fermierilor spanioli, iar traficanții obțineau cam 30.000 de euro pe lună din exploatarea lor.

Îndată ce ajungeau în Spania, imigranților li se luau actele de identitate și erau cazați în condiții inumane, sub strictă supraveghere. Nu aveau voie să ia legătura cu străini și nici să iasă din cocioabele lor. Erau obligați să lucreze ore multe și epuizante pe cîmp, primind doar cîțiva euro, cît pentru a supraviețui. Cei care voiau să renunțe nu-și mai puteau recupera actele de identitate, ba chiar erau amenințați cu moartea dacă ar fi încercat să contacteze Poliția. 

Mai mult, a relevat ancheta, cu ajutorul actelor de identitate luate de la imigranți, traficanții înființau societăți fictive pentru a-și transfera banii negri către România. Organizația dispunea chiar de un birou de consiliere locală, la Sevilla, care facilita toate procedurile, în special cele prin care falsifica documentele pentru a justifica transferurile de bani.

Garda Civilă spaniolă a făcut percheziții la trei adrese domiciliare și la un birou. A confiscat documente, care confirmau implicarea acestei rețele în exploatarea imigranților, în complicitate cu o altă rețea de imigrație clandestină, condusă de un român, dar și cu alte rețele de traficanți de ființe umane. Era o afacere la scară internațională, au subliniat polițiștii spanioli.

Activitățile ilegale și inumane ale acestei rețele clandestine, desfășurate la Vega del Guadalquivir, au prosperat odată cu pandemia și nevoia presantă a fermierilor spanioli pentru mînă de lucru din străinătate.

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a arestat la cinci persoane în legătură cu acest caz, pe care îl aveau în atenție încă de la începutul anului.