Traficantii de droguri au sapat un tunel sofisticat intr-un fost restaurant KFC, aproape de granita cu Mexicul

Autorităţile din Arizona au descoperit droguri în valoare de un milion de dolari în urma unui control în trafic, oficiali din Poliţie afirmînd că acesta i-a condus la un tunel săpat între un fost restaurant fast food şi o casă privată din Mexic, relatează  CNN. Totul a început pe 13 August, cînd Poliţia din oraşul de frontieră San Luis, Arizona, a declarat că l-a văzut pe proprietarul unei afaceri acum abandonate aducînd mai multe containere din plastic pe care le-a încărcat într-o remorcă, potrivit documentelor instanţei obţinute de KYMA, filiala CNN în zonă.

Ofiţerii l-au acuzat pe bărbat pentru nerespectarea echipamentului obligatoriu. În timpul controlului în trafic, un cîine specializat în depistarea de stupefiante a alertat autorităţile asupra prezenţei drogurilor în cele două containere. În interiorul containerelor, Poliţia a găsit 239 de pachete cu diverse droguri, între care metamfetamină, cocaină, heroină albă, heroină brună şi fentanil. Poliţia a estimat valoarea totală a drogurilor descoperite la peste un milion de dolari.

Suspectul a fost identificat în documentele instanţei ca fiind Jesus Ivan Lopez Garcia şi împotriva sa au fost emise mai multe acuzaţii, între care deţinerea cu intenţia de a distribui metamfetamină şi cocaină. CNN nu a putut stabili dacă acuzatul a apărut deja în faţa unui magistrat american. Potrivit documentelor instanţei, Lopez Garcia a achiziţionat proprietatea în luna Aprilie a acestui an pentru suma de 390.000 de dolari. Aceasta fusese sediul unui restaurant Kentucky Fried Chicken. „Structura a fost liberă în ultimii ani şi nu a fost folosită pentru afaceri”, conform dosarului penal.

Poliţia a cercetat locaţia în cauză două zile mai tîrziu şi a descoperit intrarea într-un tunel. Oficiali din domeniul securităţii interne au declarat pentru KYMA că tunelul ducea spre o reşedinţă situată peste graniţă în San Luis Rio Colorado, Mexic, unde se termina cu o uşă falsă, sub un pat. Departamentul securităţii interne nu a răspuns imediat unei solicitări CNN pentru comentarii.

Graniţa SUA-Mexic deasupra tunelului este protejată de două garduri de frontieră. „Acest tunel a fost foarte bine construit şi trebuie să fi luat foarte mult acestei organizaţii de trafic de droguri să sape şi să fi costat mult”, se menţionează în documentele instanţei. „Acest tunel a necesitat în mod necesar o cooperare între mai mulţi indivizi de ambele părţi ale frontierei, implicaţi într-o conspiraţie transnaţională complicată şi riscantă pentru a construi o astfel de structură secretă”.

Tuneluri de contrabandă sub graniţa SUA-Mexic au fost găsite ocazional în trecut, fiind construite de grupări infracţionale specializate în traficul de droguri şi de persoane.