TRADITII SI SUPERSTITII DE AJUNUL CRACIUNULUI: CE TREBUIE SA FACI PENTRU A AVEA SPOR TOT ANUL

Mulți moldoveni sărbătoresc mîine Crăciunul pe stil nou – iată ce spune tradiția populară despre ziua de Ajun.

Sărbători Există multe tradiţii şi obiceiuri legate de Naşterea Mîntuitorului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dar înainte de acestea sînt postul şi rugăciunea.

Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrînii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi, scrie romaniatv.net.

Se spune că pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, se începe orice lucru pentru a avea spor la el peste an, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă energiile pozitive din casă. În această zi se ţine post negru.

În ziua de Ajun se mănîncă doar seara şi se mănîncă grîu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.

Din ziua de Ajun pînă la Bobotează nu se mănîncă afară pentru a avea belșug la holde, iar dacă în dimineaţa de Ajun vine în casă o femeie, vitele vor da naştere la parte femeiască.

Se curăță hornul pentru a avea recoltă bună la struguri, aşa cum se încarcă coşul de funingine.

În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mînă de otavă pe masă şi se ia cîte o bucăţică de mîncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănînce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Se mătură casa pentru a avea spor.

Dacă posteşte negru în ziua de Ajun şi nici nu vorbeşte toată ziua, o fată necăsătorită îşi va vedea ursita în oglindă în dimineaţa de Crăciun sau de Bobotează, depinde de obiceiul zonei în care locuieşte.

Se pun pe masă două pîini, sare, peşte, grîu şi un pahar cu apă pentru cei decedaţi din familie, dar nu se pune ţuică pentru a fi feriţi de pagubă.

La porcii tăiaţi, se bagă în casă căpăţîna cu rîtul înainte pentru a avea spor tot anul care vine.

Cînd vine preotul să vestească Naşterea Domnului, nu trebuie să fie la tine ultima casă pentru că e rău de boală şi de moarte.

Se leagă pomii cu paie pentru a da recoltă bună şi se mătură casa pentru a o feri de rău făcători şi de pierderea sporului casei.

Cine plînge în ziua de Ajun plînge tot anul, iar cine ţine post, va avea spor în tot ce va face.

Sursa: sputnik.md