TRADITII DE PASTE: CE SIMBOLIZEAZA MAI MULTE OBICEIURI PASCALE

În Moldova se mai păstrează tradițiile și obiceiurile de Sfintele Sărbători Pascale.

În ajunul Paștilor gospodinele vopsesc ouăle roși, culoare care simbolizează sîngele Mîntuitorului Iisus Hristos, coc cozonacul, iar în noaptea Învierii le duc la biserică pentru a fi sfințite.

În dimineața următoare, fiecare se spală pe obraji cu un ou roşu şi altul alb, gest care simbolizează puterea şi puritatea.

Din bătrîni se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănînce toţi membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.

În mai multe sate din Moldova, oamenii își spală faţa cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu.

Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Cel care se spală ultimul ia banii. Se mai spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paşte îşi va găsi sfîrşitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul.

În unele regiuni ale țării, după ce oul roșu a fost mîncat, coaja se aruncă la rădăcina unui copac cu flori. Se spune că acela este momentul cînd vine cu adevărat vremea bună.

Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă. O vorbă veche din bătrîni spune că ai să te însori foarte curînd.

Sursa: sputnik.md