TOT MAI MULTI CETATENI PREZINTA DECLARATIILE PE VENIT IN FORMAT ELECTRONIC

Numărul documentelor fiscale prezentate anul trecut Serviciului Fiscal de Stat prin intermediul sistemului informațional Declarația electronică, de către persoanele fizice, a crescut de mai bine de două ori, în comparație cu 2018. Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe, numărul acestora a constituit în 2019 circa 37,2 mii.

Datele statistice ale CTIF, care este administrator al sistemului informațional al SFS, mai arată că numărul documentelor fiscale prezentate SFS prin sistemul Declarația electronică de către persoanele juridice a sporit, față de anul 2018, cu 9,6 % și a depășit 1,692 milioane.

Per total, în anul 2019 contribuabilii persoane juridice și persoane fizice au prezentat SFS c 2,437 milioane de documente fiscale, dintre care 1,729 milioane – în format electronic. Ponderea documentelor fiscale prezentate în format electronic a crescut cu 4,43 puncte procentuale, de la 66,5% în anul 2018, la 70,93%, în anul 2019.

Conform acelorași date, în perioada de referință, numărul total al contribuabililor care aveau acces la serviciile fiscale electronice a alcătuit circa 175,2 mii, dintre care 65,1mii sînt persoane juridice și peste 110 mii – persoane fizice.

Cel mai frecvent contribuabilii au accesat sistemele informaționale Declarația electronică, Contul curent al contribuabilului și e-Factura.

Contribuabilii care au nevoie de consultanță și suport tehnic la prezentarea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2019 prin sistemul informațional Declarația electronică pot primi acest ajutor sunînd la Centrul unic de apel al SFS: 080001525, deservit de operatorii Direcției asistență clienți a CTIF. Apelurile la acest număr sînt gratuite și pot fi efectuate din orice localitate a republicii, de la orice telefon fix sau mobil.

Sursa: IPN