TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE VINUL ARTIZANAL POTI AFLA LA FESTIVALUL POLOBOCUL DE AUR

44 de producători de vin de casă, 30 de meşteri populari, 9 ansambluri folclorice din regiunea Codrilor şi interpretul Pavel Stratan vor delecta publicul în cadrul Festivalului Polobocul de aur sîmbătă 25 aprilie curent. Acesta se va desfăşura, în premieră la Răciula, raionul Călăraşi, şi va începe la ora 10:00.

„Obiectivul Festivalului Polobocul de aur este să punem în valoare potenţialul acestui produs simbolic, să contribuim la dezvoltarea turismului intern şi receptor în Republica Moldova şi să susţinem dezvoltarea de noi afaceri”, a declarat Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, organizatorul festivalului. „Procesul însă nu se va încheia odată cu evenimentul, ci vom susţine producătorii de vin de casă în ridicarea calităţii şi crearea unei pieţe civilizate pentru acest produs, inclusiv prin sprijin consultativ şi juridic”, a precizat Valeriu Lazăr.

În cadrul Festivalului vei putea găsi tot de ce ai nevoie pentru producerea vinului de casă – de la butaşi la mini expoziţii de utilaje de procesare şi păstrare a vinului. Atît vizitatorii, cît şi producătorii de vin vor putea participa gratuit la două master class-uri în producerea vinului de casă, organizate de Oficiul naţional al Viei şi Vinului şi Asociaţia micilor producători de vin din Moldova. Master class-urile vor cuprinde informaţii despre selecţia strugurilor pentru vin, procedurile şi etapele de fermentare, conservarea vinului, standardizarea calităţii vinului şi descrierea cadrului legal pentru înfiinţarea unei entităţi comerciale. De asemenea, va fi aranjată şi o mini expoziţie a utilajului pentru producerea vinului.

„Turismul vinicol, gastronomic şi rural sînt trei forme prioritare de turism pentru Republica Moldova. Prin astfel de evenimente promovăm autenticitatea Republicii Moldova şi putem diversifica oferta de turism receptor. Vinul de casă este încă necunoscut pentru turiştii externi şi poate provoca un interes deosebit de a vizita Republica Moldova”, a declarat Stanislav Rusu, directorul general adjunct al Agenţiei Turismului. Operatorii turistici oferă produsul turistic „Polobocul de aur” clienţilor săi interni, iar ulterior vor promova Festivalul „Polobocul de aur” şi la expoziţiile internaţionale de turism, a spus Stanislav Rusu. Oficialul a subliniat că pe 25 aprilie, operatorii turistici vor oferi excursii la pensiunile şi mănăstirile cu o foarte bogată istorie din regiunea Codrilor, iar pentru doritori vor fi oferite consultări individuale privind crearea unei pensiuni.

Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vlad Loghin, subliniază importanţa ca producătorii de vin să păstreze viţa de vie de soiuri autohtone. „Consumatorul e astăzi mult mai sofisticat decît acum 30 de ani şi caută să deguste soiuri indigene, mai puţin cunoscute”.

Festivalul vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare „Polobocul de aur” se va desfăşura anual, în a doua sîmbătă după Paşte, într-o nouă localitate din ţară. În cadrul acestuia vor fi premiate cele mai bune vinuri de casă în cadrul concursului cu acelaşi nume, aflat la a 12-a ediţie.

În cadrul tîrgului meşterilor populari din regiunea Codrilor, care cuprinde raioanele Călăraşi, Ungheni şi Nisporeni, vor fi organizate master class-uri în olărit, împletit în lozie şi dogărit. Pe parcursul zilei, operatorii turistici vor oferi tururi la cele patru mănăstiri aflate la doar cîţiva kilometri distanţă de Răciula, inclusiv Mănăstirea Răciula, Frumoasa, Hîrjauca, Hîrbovăţ, pensiunile Casa mierii sau Casa părintească.

Programul integral al Festivalului poate fi găsit pe site-ul CCI – www.chamber.md/ro/polobocul-de-aur, iar biletele pot fi procurate la sediile CCI din str. Ştefan cel Mare 151, Maria Cebotari, 8 în Chişinău, pe www.iticket.md, sau la intrarea la Festival.