TOP cultural

Turcii şi-au adus „cămăşile” la Chişinău

Sîmbătă, la Chişinău, în clubul „The Albion Territory” a concertat cunoscuta formaţie rock din Turcia „Deli Gömleği”, care şi-a început turneul în Ucraina şi Georgia. În Turcia membrii trupei sînt numiţi „cei mai lirici vocalişti ai stillului underground”. Trupa turcească de punk va susţine în Moldova doar un concert în cadrul turneului lor cu program de primăvară, familiarizînd chişinăuienii şi oaspeţii capitalei cu muzica underground din Turcia.

Din limba turcă „Deli Gömleği” înseamnă “cămaşă de forţă”. Stilul formaţiei corespunde denumirii, deoarece reprezintă un contrast radical dintre melodicitate şi duritatea sunetului.

Inna cîntă cu accent moldovenesc

INNA.jpeg

Iată că Inna se încăpăţânează să nu stea degeaba. Cum albumul proaspăt încă nu beneficiază de promovare maximă Inna s-a alăturat proiectului Carla’s Dream şi au înregistrat împreună piesa “P.O.H.*.I”.

Inna îşi spune versurile cu un accent moldovenesc puternic, lucru ce a stîrnit multe zîmbete. Colaborarea a primit şi mustrări, ba că tot ceea ce înseamnă Carla’s Dream n-ar fi trebuit să colaboreze cu Inna, ba că sunt prea multe rusisme în piesă (cea care era tare supărată folosea foarte multe englezisme),  bă că versurile sunt obscene…şi tot felul de românisme, până la urmă.

Ei au schimbat puţin versurile pentru varianta cu Inna. În versiunea originală era “Stresată de ştiri şi despărţiri din seriale, de curve şi gay, de macho holtei şi www cu fete goale” care s-a transformat în “Stresată de ştiri şi despărţiri din seriale, de fiţele ei, de macho holtei şi www cu fete goale. Pentru cei care nu ştiu încă (ha-ha), a-i fi (cuiva) po*ui = a-i fi (cuiva) în p**ă/totuna/indifferent; a sta pi galeac = a nu avea nimic/bani şi diprisneac = stare de proastă dispoziţie.

Iugoslavul-sîrb Goran Bregovic a sărbătorit 63 de ani

tumblr_lth8zdjLQc1qkvwv3o1_250.jpg

Compozitorul Goran Bregović (care în sîrba chirilică se scrie Горан Бреговић) s-a născut la 22 martie 1950 în oraşul Sarajevo din Bosnia. Deşi Iugoslavia şi-a parcelat teritoriu, el continuă să se declare iugoslav, chiar dacă tatăl său e croat iar maică-sa, sîrboaică. Îndrăgostit de mic de muzică, la 16 ani, Bregovic fondează formaţia rock “Bijelo Durme”, care în scurt timp a ajuns una din cele mai populare formaţii rock din Europa. Muzica lor se bazează pe stilul tradiţional ţigănesc şi cel balcanic. Formaţia crează coloane sonore pentru numeroase filme artistice, în deosebi regizate de Emir Kosturica. Fiind un compositor de excepţie, el scrie muzică pentru Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesaria Evora. El îşi începe activitatea de compositor prin 1970, adică acum 43 de ani.

La sfîrşitul săptămînii trecute, maestrul Goran Bregovici a împlinit respectabila vîrstă de 63 de ani.

Selecţie de Ion Borş