TOP CULTURAL

„Блестящие”, aplaudate şi înjurate la Făleşti

Concertul de zile mari, organizat de hramul oraşului  Făleşti, a fost intens păzit de poliţişti, atît in uniforme, cît şi în civil.

În timp ce cîntau fetele de la Блестящие, un tînăr, care era aparent în stare de ebrietate, a fost luat pe sus de poliţişti si scos din mulţime. La un moment dat, microfonul  a surprins o înjurătură, în timp ce formaţia cînta.

Fetele, populare cîndva, nu mai sînt la fel de sclipitoare şi azi, deşi, au reuşit să încingă atmosfera la Făleşti. Ele nu s-au dezgolit ca altădată. Au contat pe piesele care le-au adus celebritatea şi n-au greşit. La finalul concertului, fetele au dat dovadă că ştiu şi cîteva cuvinte în limba noastră. Ele au cîntat cunoscuta piesă a formaţiei O-zone, “Dragostea din tei”, împreună cu milionarul Renato Usatîi, cel care a sponsorizat acest concert.

Paul McCartney susţine fetele de la Pussy Riot

200px-Maria_Alekhina_(Pussy_Riot)_at_the_Moscow_Tagansky_District_Court_-_Denis_Bochkarev copy.jpg

Paul McCartney, unul din fondatorii legendarei trupe The Beatles, a trimis conducerii Rusiei două scrisori, în care îşi expune susţinerea condamnatelor Maria Aliohina şi Nadejda Tolokonnikova, membrele trupei pank Pussy Riot.

Săptămîna trecută, condamnata la doi ani de privaţiune de libertate Maria Aliohina a intrat în greva foamei, astfel protestînd refuzul judecătorilor de a-i asigura prezenţa la şedinţa, în care se va discuta cererea ei de eliberare  înainte de termen.

„Sînt convins că aflarea Mariei în continuare în detenţie, va fi primejdioasă atît pentru ea, cît şi pentru situaţia în întregime, pe care o urmăresc oamenii din toată lumea”, a scris Paul McCartney în una din scrisori, sperînd că eliberarea deţinutei va servi drept semnal pozitiv pentru întreaga lume, care urmăreşte acest caz.

Basta Mafia 

ZdobSiZdub.jpg

Formaţia Zdob si Zdub a susţinut un concert exploziv pe scena teatrului Eugen Ionesco din Chişinau. Ei şi-au lansat ultimul album, intitulat „Basta Mafia”.

Concertul a fost, de fapt, o prezentare a ultimului album al formaţiei, lansat deja în România şi în unele ţări europene. In acest an, Zdubii mai au un motiv de sărbătorire – formaţia a ajuns la majorat, împlinind 18 ani de la fondare.

Sala Teatrului Eugene Ionesco a fost plină. Biletele au costat de la 150 pînă la 400 de lei. Albumul conţine 13 piese, printre care: “Moldovenii s-au născut”, “Dunărea” şi “So lucky”, piesa cu care Zdubii ne-au reprezentat ţara la Eurovision 2011. Fanii au cîntat alături de ei toate piesele.

Selecţie de Ion BORŞ