TOP CULTURAL

 “Moon merita un loc mai bun”

Reprezentanta Moldovei la concursul internaţional "Eurovision 2013" a avut o prestanţă impunătoare, ocupînd locul 11, însă unii artişti moldoveni cred că evoluţia ei a meritat note mai înalte.

Nelly Ciobanu consideră că Aliona Moon a evoluat foarte bine şi că piesa ei e demnă de talia acestei competiţii. "Cu acest număr s-ar fi putut califica în topul celor mai bune ţări. În momentul culminant, cînd Aliona s-a ridicat pe platformă, a fost cu adevărat captivant. Am urmărit cu atenţie întreaga competiţie şi contam pe locul 7. Cred că în acest an, ţara noastră a fost nedreptăţită". Potrivit lui Nelly, în acest an, note nemeritat de mici au primit Islanda şi Franţa. Asta e părerea celei care a ocupat cîndva locul 14 la Eurovision.

images.jpeg

Solistul trupei "Zdob și Zdub", Roman Iagupov, evaluează performanţa Alionei Moon drept una demnă de admiraţie. "A fost un spectacol destul de simplu şi inteligibil. Ea nu ne-a făcut de ruşine, vocea ei nu tremura, ca la mulţi alţii, şi nici microfonul. Din păcate, ea a evoluat la începutul finalei. Cînd a început televotingul, a devenit clar că în distribuirea locurilor în finală a intervenit politica şi  finanţele. Unii interpreţi, în opinia mea, au fost pe nedrept ”împinşi” mai jos, iar alţii, în mod surprinzător, s-au clasat în fruntea topului. Aliona a lăsat în urmă mulţi cîntăreţi. Cred că locul 11 este un rezultat bun pentru tînăra cîntăreaţă", a remarcat el.

Potrivit lui Roman, evoluţia unor interpreţi a fost subestimată. "Azerbaidjanul a prezentat un spectacol minunat, Ucraina şi Rusia au evoluat foarte bine. Nu înţeleg de ce a învins Danemarca, care a avut o performanţă mediocră, nu de 12 puncte. Pe lîngă acestea, cîntăreaţa daneză a fost înscrisă printre cîştigători din timp. Eu i-aş acorda Emiliei de Forest locul zece", a menţionat Roman.

"Dispariţia" a 10 puncte a Dinei Garipova la "Eurovision"

dina.jpg

Organizatori concursului "Eurovision" nu au luat în calcul voturile telespectatorilor din Azerbaidjan acordate cîntăreţei Dina Garipova din Tatarstan. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că "această acţiune revoltătoare nu va rămîne fără răspuns", scrie Lenta.ru.

"Faptul că participantei noastre i s-au furat 10 puncte nu poate bucura, în primul rînd, din punctul de vedere al modului în care a fost organizat evenimentul", a spus oficialul rus. Această declaraţie a fost făcută de Serghei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său azer Elmar Mammadyarov.

În timpul efectuării bilanţului competiţiei, s-a dovedit că Azerbaidjanul nu i-a acordat Rusiei niciun punct. Cu toate acestea, şeful televiziunii publice azere a declarat că, conform rezultatelor votului în ţară, Dina Garipova a ocupat locul al doilea. Preşedintele Ilham Aliyev a cerut elucidarea cauzelor incidentului. 

Lucrătură de propagandă sovietică

Arsenie-despre-documentarul-Dan-Balan-este-o-lucratura-executata-in-cel-mai-cras-stil-de-propaganda-sovietica copy.jpg

Arsenie Todiras, fostul coleg al lui Dan Balan in trupa O-Zone, a reacţionat la declaraţiile pe care acesta din urmă le-a facut în documentarul „Dan Balan, între fenomen şi realitate”

Dan Balan povesteşte cum s-a format trupa, cum au decurs lucrurile şi care au fost motivele pentru care O-Zone s-a destrămat.

Arsenie a fost insă deranjat de declaraţiile fostului său coleg, spunînd că "numitul film este o lucrătură executată în cel mai cras stil de propagandă sovietică" şi îl acuză pe Dan că în momentul ascensiunii formaţiei a devenit "extrem de gelos şi conflictual", potrivit presei române.

"Am rămas surprins neplăcut de confesiunile fostului nostru coleg din trupa O-Zone, Dan Balan, în documentar. Nu doresc sa polemizez cu Dan, nici măcar din motivul că insinuările lui nu sunt dovedite", spune Arsenie.

"Gloria neaşteptată l-a făcut pe Dan să regrete că este nevoit să o împartă cu ceilalţi. S-a întîmplat exact ca în cazul proverbial, cînd doi sau mai mulţi amici cumpără un bilet ieftin la loterie fără să creadă în cîstig, iar cînd află că e lozul cel mare apar discuţii legate de cine şi cît a dat, cine a ales biletul, cine l-a păstrat", a dezvăluit cîntăretul.

Selecţie de Ion BORŞ