TOP CULTURĂ

Scriitori şi editori din Chişinău la Tîrgul de carte "Gaudeamus" din Bucureşti

La ediţia a X-a, jubiliară, a Tîrgului de carte "Gaudeamus" de la Bucureşti, au participat şi cinci edituri de la Chişinău, scriitorii Vladimir Beşleagă, Leo Butnaru şi cercetătorul Pavel Balmuş, şeful Centrului Naţional de Hasdeulogie.

Un eveniment aparte al Tîrgului de carte a fost lansarea operei complete a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu în 16 volume. Moderatorul acestei acţiuni a fost directorul editurii "Ştiinţa", Gheorghe Prini. Despre importanţa ştiinţifică şi literară a scrierilor marelui gînditor basarabean a vorbit criticul literar Alex Ştefănescu, editorul Grigore Brâncuş, profesorul universitar Dan Zamfirescu, scriitorul Vladimir Beşleagă, care şi-a lansat în cadrul Tîrgului două romane.

Din iniţiativa scriitorului şi publicistului Leo Butnaru, a fost expus la Tîrgul de carte, pentru a doua oară, standul cu cei mai talentaţi scriitori ruşi. Animatoarea evenimentului a fost traducătoarea Antuaneta Oltean, decanul Facultăţii de filologie şi slavistică a Universităţii din Bucureşti.

La recentul Tîrg de carte au participat editurile din R. Moldova: "Litera", "Cartier", "Arc", "Ştiinţa" şi "Prut". Un interes aparte a trezit standul grupului editorial "Litera", care s-a plasat pe primul loc în România la capitolul vînzări. În cadrul lansării amintirilor lui M. Gorbaciov (Viaţa mea înainte şi după perestroica) a fost prezent şi ex-preşedintele României, Ion Iliescu.

Oaspeţii de la Chişinău ai Tîrgului de carte "Gaudeamus" au participat la diferite conferinţe, dialoguri, lansări şi recitaluri, au trasat noi proiecte de colaborare culturală.

Doi chitarişti moldoveni, premianţi ai unui concurs internaţional

sergheilaurentiu-474x319 copy.jpg

Chitariştii moldoveni Laurenţiu Melnic şi Serghei Albu au obţinut Marele Premiu la Concursul Internaţional, ediţia I, organizată pe Internet de către unul dintre cei mai mari interpreţi din lume la acest instrument muzical, Al di Meola, din SUA.

Laurenţiu Melnic a spus că acest concurs urmăreşte drept scop promovarea pieselor din repertoriul legendarei formaţii "Beatles". "În cîteva zile, împreună cu Serghei Albu, am înregistrat piesa "Come together", într-un nou aranjament. Videoclipul a fost postat pe pagina facebook a maestrului Al di Meola". Timp de 12 ore, videoclipul cu piesa respectivă a fost vizionat de către peste 1500 de vizitatori, printre ei fiind muzicieni cu renume mondial, care au apreciat înalt interpretarea originală a celor doi chitarişti moldoveni.

Laurenţiu Melnic şi Serghei Albu s-au născut la Chişinău (pe 9 iunie 1980 şi, respectiv, pe 3 septembrie 1980). Ambii au studiat chitara jazz la Conservatorul din Chişinău. În prezent, ei sînt chitarişti şi programatori.

Biblioteca Naţională găzduieşte expoziţia pictorului Victor Hristov

_victor_hristov copy.jpg

În cadrul cenaclului "Ideal" de pe lîngă Biblioteca Naţională din Moldova, a avut loc vernisajul expoziţiei lui Victor Hristov, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

Animatorul acestei acţiuni culturale, scriitorul Vasile Căpăţînă, a anunţat, în deschidere, un minut de reculegere în memoria regizorului şi a omului de cultură, Titus Jucov. Apoi a prezentat publicului CV-ul plasticianului Victor Hristov. În continuare, Leonora Sîdnic, critic de artă, a vorbit despre marile curente artistice de la începutul secolului XX, la care aderă pictorul. "Hristov a atins cel mai înalt grad de originalitate şi modernitate, rămînînd un tradiţionalist, axat pe metaforă. Metoda lui de a lucra cu vopselele aminteşte de Matisse, de şcoala expresionistă", a spus Leonora Sîdnic.

"Deşi facem parte din aceeaşi şcoală de pictură, rămînem adepţi ai unităţii în diversitate. Dacă peisagistul Hristov este cantonat între postimpresionism şi expresionism, pictura mea bisericească are drept bază desenul renascentist şi baroc. Ceea ce ne apropie este portretul", a menţionat în luarea sa de cuvînt pictorul Leonid Popescu.

Pictorul omagiat a spus că şi-a ales cele mai expresive şi mai comunicative lucrări, care au fost expuse la alte expoziţii din Afganistan, Germania, Elveţia, Rusia, Ungaria, România şi Ucraina.

Victor Hristov s-a născut în anul 1946 la Cimişlia. A absolvit Colegiul de Arte Plastice "A. Plămădeală" şi facultatea de pictură de la Universitatea "Ion Creangă".

Sursa: Moldpres