TOP CULTURĂ

Premiile Festivalului-concurs Internaţional „Maria Bieşu”

Patru moldoveni din 12 finalişti au luat premii la Festivalul-concurs Internaţional „Maria Bieşu”. Premiul Mare nu a fost acordat niciunui participant. Şefa secţiei management artistic a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Agnesa Rusu, a declarat că aceasta a fost decizia juriului. Premiile au fost acordate duminică, 15 septembrie. Premiul I, în valoare de 10 mii de euro, a fost acordat reprezentantului din Belarus, Pavel Petrov şi reprezentantului Ucrainei, Iulia Tereshciuk. Premiul II, în valoare de 7 mii de euro, i-a revenit lui Liparit Avetisyan (Armenia) şi Anei Dimitriu (Moldova). Premiul III, de 5 mii de euro, a fost acordat reprezentantului din Moldova, Ion Timofti, şi reprezentantului din Armenia, Hovhanes Nersesian. Premiul IV, de 3 mii de euro, a fost decernat interpreţilor Malik Azat (Kazahstan) şi Astrid Bohm (Germania). Premiul V, de 2 mii de euro, l-au obţinut Adrian Ţimpău (Moldova) şi Tatevic Ashuryan (Armenia). Ultimul premiu, de o mie de euro, l-au primit Haik Tonguryan (Armenia) şi Anastasia Cuşnir (Moldova). Premii speciale, a cîte 500 de euro, au luat Iulia Tereshciuk – pentru cea mai bună prestaţie scenică; Malik Azat – pentru cel mai tînăr şi promiţător participant; Pavel Petrov – pentru cea mai bună interpretare a ariei din opera italiană şi Liparit Avetisyan – simpatia publicului. Un premiu special al juriului a primit şi un reprezentant din Ucraina, Vadim Mitryayev, care nu a fost printre finalişti. La decernarea premiilor a participat şi premierul Iurie Leancă. El a afirmat că în ultima săptămînă, cît a durat marele eveniment cultural, concurenţii au transformat Chişinăul într-un adevărat centru internaţional al artei de operă şi balet. În total, la concurs au participat 36 de solişti de operă. Festivalul „Maria Bieşu” s-a desfăşurat în perioada 6-15 septembrie.

La Comrat va fi inaugurat bustul lui Dimitrie Cantemir

cantemir-ok copy.jpg

La Comrat va fi inaugurat bustul domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir. Surse din serviciul de presă al Comitetului executiv al autonomiei au comunicat că evenimentul este dedicat aniversării a 340-a de la naşterea remarcabilului om de stat din istoria Moldovei. Inaugurarea monumentului este planificată pentru 26 octombrie. La ceremonia solemnă vor fi invitaţi reprezentanţi ai conducerii Republicii Moldova. Bustul a fost executat la Moscova de către sculptorul Constantin Constantinov la comanda executivului Găgăuziei.

Festivalul duetelor de pianişti

pian.jpg

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Duetelor de Pianişti "Strugure de chihlimbar" va avea loc la Chişinău în perioada 7-11 octombrie. Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii, a specificat că actuala ediţie este dedicată împlinirii a 20 de ani de activitate a duetului de pianişti Anatolie Lapicus - Iurie Mahovici din Republica Moldova. În cadrul festivalului, vor mai concerta duetele de pianişti Edward şi Anna-Luiza Turgheon din SUA şi Natalia Gromova - Valeri Borovikov din Belarus. Ediţia a doua a Festivalului Internaţional "Struguri de chihlimbar" a avut loc la Chişinău cu trei ani în urmă. Evenimentul a reunit duete de pianişti din Polonia, Rusia şi Republica Moldova.

Surse: IPN, Moldpres