TOP CULTURĂ

Teatrul Republican cu Păpuşi „Licurici” îşi deschide cea de-a 69-a stagiune

Teatrul Republican cu Păpuşi „Licurici” îşi deschide pe 12 septembrie cea de-a 69-a stagiune teatrală, cu spectacolul „Cîinii cu colaci în coadă”, montat după piesa cunoscutului dramaturg Gheorghe Calamanciuc în regia lui Leonid Cebotari. Titus Jucov, director artistic şi prim-regizor al teatrului, a menţionat că în spectacol joacă actorii Diana Nimijan, Ion Buzilă, Alexandru Catană, Corina Scorpan şi Viorica Dobzeu. „Eroii spectacolului sînt un căţeluş, un motan şi o cioară, care pornesc la drum spre o ţară unde curg rîuri de lapte şi cîinii stau cu colaci în coadă. Dar nimeresc în Siberii de gheaţă şi se întorc înapoi, pe meleaguri natale, unde îi aşteaptă albina muncitoare, care prin muncă îşi slăveşte ţara”, a afirmat Titus Jucov. În această stagiune vor mai fi prezentate spectacolele „Răţuşca cea urîtă” de Hans Christian Andersen, „Sus, la munte” (autor şi regizor – Titus Jucov), iar în noiembrie, spre sfîrşitul Anului Spiridon Vangheli va avea loc premiera spectacolului „Steaua lui Guguţă”. „În acest spectacol facem imagini poetice după opera lui Spiridon Vangheli”, a precizat directorul teatrului.

Sala cu Orgă îşi deschide stagiunea în care va marca 35 de ani de la fondare

Chisinau_SalaCuOrga.jpg

Sala cu Orgă îşi deschide stagiunea în care va marca 35 de ani de la fondarea instituţiei şi 25 de ani de existenţă a Orchestrei Naţionale de Cameră. Concertul inaugural, din 15 septembrie, este dedicat acestor două aniversări speciale, a spus, într-o conferinţă de presă, directorul Sălii cu Orgă, Larisa Zubco. Concertul inaugural va avea loc în aer liber, în scuarul Catedralei Mitropolitane. Programul va include creaţii interpretate de Orchestra Naţională de Cameră, Corul Naţional de Cameră, Ansamblul „Concertino”, soliştii Ilian Gârneţ, Anna Strezeva, Ion Negură, Ion Josan. Prim-dirijorul Orchestrei Naţionale de Cameră, Cristian Florea, a declarat că, din păcate, Sala cu Orgă se află astăzi într-o stare foarte proastă şi ar fi bine dacă s-ar face un apel către societatea civilă să se strîngă bani pentru renovarea acesteia. Orga instituţiei este una dintre cele mai bune din Europa, de cea mai bună calitate şi ar fi un dezastru să se piardă. Între anii 1975-1978, clădirea fostei Bănci Orăşeneşti a fost reconstruită, fiind adaptată pentru concerte de muzică de cameră şi de orgă. Orga din Chişinău a răsunat pentru prima dată la 15 septembrie 1978 în concertul de inaugurare a instituţiei.

Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov" va efectua un turneu în Israel

big-programul-cultural-al-teatrului-dramatic-rus-de-stat-a-p-cehov-pentru-16-18-decembrie.jpg

Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” va efectua, în perioada 15 septembrie -10 octombrie curent, un turneu în statul Israel, unde va participa la Festivalul Internaţional al Teatrelor pentru Copii şi va prezenta spectacole în mai multe oraşe. Constantin Haret, director artistic şi prim-regizor al teatrului, a declarat că în Israel actorii vor prezenta două spectacole: „Ziua de naştere a motanului Leopold” de A. Hait şi „Jocul într-o familie prietenoasă sau cină în stil franţuzesc” de M. Camuletti. „Cu spectacolul „Ziua de naştere a motanului Leopold” vom merge la Festivalul pentru Copii, iar cu cel intitulat „Jocul într-o familie prietenoasă sau cină în stil franţuzesc”, la invitaţia gazdelor, - în mai multe oraşe: Bat Yam, Ierusalim, Netanya, Karmiel, Haifa, Rishon LeZion, Ashdod ş.a. În Israel vom avea spectacole aproape în fiecare zi”, a afirmat Constantin Haret. La întoarcerea trupei din turneu, la începutul lunii octombrie, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” îşi va deschide cea de-a 80-a stagiune. Pe 2-3 noiembrie, aici va avea loc premiera spectacolului „Pescăruşul” („Ceaika”) de A. P. Cehov.

Surse: Moldpres, IPN