Tokyo: Coreea de Nord ramine o ‘amenintare grava si iminenta’

Coreea de Nord continuă să reprezinte „o ameninţare serioasă şi iminentă”, a atras atenţia Marţi, în raportul său anual, Ministerul japonez al Apărării, care rămîne neîncrezător în ciuda unor progrese diplomatice în ultimele luni, relatează France Presse, conform agerpres. Anul trecut, această „carte albă” a fost publicată cînd tensiunile cu Phenianul erau extrem de mari, din cauza tirurilor cu rachete şi a testelor nucleare. Preşedintele american Donald Trump a promis atunci să dezlănţuie asupra Nordului „focul şi furia”.

Dar Jocurile Olimpice de Iarnă organizate în Coreea de Sud au lansat o apropiere spectaculoasă ce a culminat cu summitul istoric organizat la Singapore pe 12 Iunie între Trump şi liderul Nord-coreean Kim Jong Un. Cu toate acestea, Tokyo menţine o poziţie inflexibilă. „Nu există nici o schimbare în evaluarea noastră asupra ameninţării reprezentate de armele nucleare şi rachetele Nord-coreene” pentru securitatea Japoniei, se arată în raport. Ameninţarea, pe care Ministerul continuă să o numească „fără precedent”, este „foarte dăunătoare pentru pacea şi securitatea regiunii, precum şi pentru comunitatea internaţională”, conform documentului.

Ministrul Apărării, Itsunori Onodera, ia notă de „dialogul” dintre Coreea de Nord şi foştii săi inamici. „Dar nu putem ignora faptul că, încă şi acum, Phenianul deţine cîteva sute de rachete punînd aproape întreg teritoriul Japoniei în raza sa de acţiune”, a subliniat el. Ca răspuns, Guvernul japonez îşi întăreşte constant capacităţile de apărare. El a anunţat la sfîrşitul lunii Iulie o investiţie de 3,6 miliarde de euro în următorii 30 de ani pentru instalarea şi exploatarea dispozitivului terestru american de interceptare a rachetelor, destinat să contracareze un posibil atac Nord-coreean.

Printre altele, în această „carte albă” Japonia îşi reiterează „profunda îngrijorare” cu privire la ambiţiile militare şi navale ale Chinei. Beijingul „încearcă să schimbe statu-quoul prin constrîngere” în regiune, deplînge Guvernul japonez.