TOŢI AU DREPTUL LA O VIAŢĂ DECENTĂ

Avem nevoie de susţinere

Scriitorii au rămas plăcut surprinşi, luînd cunoştinţă de ideile dezvăluite în scrisoarea deschisă, adresată Preşedintelui ţării, Preşedintelui Parlamentului, publicată în presă şi  semnată de Victor Leancă, preşedintele consiliului Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova.

Ne alipim cu tot simţul şi dragul de a face tot ce ne stă în puteri ca membrii societăţii să fie uniţi, precum se spune în principiul de activitate al Uniunii Pensionarilor, că unde e unire, acolo e putere, unde e putere, acolo e viaţă, şi succes.

Cu adevărat, noi oamenii de litere, ajunşi la vîrsta înţelepciunii şi toţi cei ce au atins această nobilă vîrstă, posedînd diverse alte profesii, avem ce spune generaţiilor care ne urmează. E de datoria noastră de a transmite generaţiilor tot ce am acumulat pe parcursul vieţii cu privire la dragostea faţă de muncă, faţă de profesie, obiceiurile şi tradiţiile neamului nostru, însă realizarea acesteia poate fi numai prin unire şi înţelegere, ceea ce astăzi lipseşte societăţii noastre.

Construirea Centrelor de Deservire pentru oamenii de vîrstă înaintată, pe baza dividendelor anulate de societăţile pe acţiuni fără nici un suport din partea statului, e o idee bună, reală. E nevoie însă de susţinerea guvernanţilor noştri.

Timp de 21 de ani dividendele au fost şi sunt folosite de unii ce stau în fruntea societăţilor pe acţiuni, acoperindu-se cu legea pe care ei au şi lansat-o.

Intenţiile Uniuni Republicane a Pensionarilor sînt binevenite pentru toţi oamenii de vîrsta a treia, indiferent de naţionalitate, orientare politică, confesiune, demonstrînd calea practică de realizare a acestor idei – una din multiplele căi de reîntoarcere a credibilităţii faţă de conducătorii căror le-am încredinţat guvernarea ţării.

Propunerea de a crea Fondul de Sprijin al Uniunii Pensionarilor în baza dividendelor anulate de către societăţile pe acţiuni e cea mai reală şi constituţională cale, fiindcă aceste dividende sînt proprietate privată a oamenilor de vîrsta a treia şi numai directorii şi administratorii au dreptul să se folosească, cu atît mai mult, o parte a fondului va fi direcţionat la construirea centrelor de deservire a adevăraţilor proprietari, iar altă parte, la acordarea ajutorului material celor nevoiaşi. Nu vedem noi dreptul statului de a se amesteca în distribuirea acestor dividende, precum se pretinde.

Ce are astăzi un pensionar..., în ce condiţii ar putea transmite tezaurul acumulat de fiecare pensionar generaţiilor ce îl a urma...?

Centrele de Deservire a oamenilor de vîrsta a treia, construite pe baza dividendelor anulate, fără nici un suport din partea statului, vor crea condiţii favorabile pentru transmiterea acestui tezaur prin desfăşurarea diverselor întîlniri cu generaţiile tinere pe diferite tematici legate de profesii, desfăşurarea expoziţiilor, lansărilor de carte, desfăşurarea „meselor rotunde” şi a multor altor măsuri ce vor contribui la consolidarea păturilor de diferite vîrste şi specialităţi. Iată pentru ce pledează Uniunea Republicană a Pensionarilor. De aceea noi, scriitorii, susţinem această uniune.

Sîntem pentru modificarea articolului 49, alineatul (13) din Legea cu privire la societăţile pe acţiuni în varianta propusă de Uniunea Pensionarilor din republică.

Noi, oamenii de litere, rămînem cu speranţa că ideile desfăşurate în scrisoarea deschisă a Uniunii Pensionarilor va fi susţinută de Preşedintele ţării, Preşedintele Parlamentului, Primul ministru, precum şi de toţi deputaţii – aleşi ai poporului.

Vlad ZBÎRCIOG,

secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova