TOATE CAMIOANELE RUSE TRIMISE ÎN UCRAINA AU REVENIT ÎN RUSIA

Purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene ACUZĂ: "Camioanele au preluat echipamente militare din Lugansk"

Toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit Sîmbătă pe teritoriul Rusiei, anunţă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Întregul convoi de camioane a revenit în Rusia Sîmbătă", a declarat, potrivit AFP, Paul Picard, şeful Misiunii OSCE de la frontiera ucraineano-rusă.

Ministerul rus de Externe a confirmat că cele 220 de camioane ale convoiului "umanitar" au revenit pe teritoriul Rusiei.

Un corespondent al Reuters prezent la punctul vamal Doneţk-Izvarino, pe unde convoiul a intrat Vineri în Ucraina, a observat Sîmbătă camioane care începeau să treacă în Rusia.

Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care surprind descărcarea camioanelor "umanitare" la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk.

Potrivit lui Andrei Lisenko, purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk.

Camioane din "convoiul umanitar" rus au intrat Vineri pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în Estul Ucrainei, apreciind că toate "pretextele" pentru întîrziere au fost epuizate. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întîrziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabilă", conform unui comunicat al Kremlinului.

Departamentul american al Apărării a somat Rusia să retragă "imediat" convoiul trimis în Estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţînd cu noi sancţiuni internaţionale. "Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvînt al Pentagonului.

La rîndul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, potrivit The Washington Post, că elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atît de pe teritoriul Rusiei, cît şi din Estul Ucrainei, începînd de la jumătatea lunii August. NATO anunţa, la jumătatea lunii Iulie, că Rusia a mobilizat cel puţin 20.000 de militari la frontierele Ucrainei. (Mediafax.ro)