Titluri agramate din presa moldoveneasca de limba romana

Aniversează „centenarul unirii” fără să cunoască gramatica elementară

Se ştie că, oficial, există cîteva publicaţii din Republica Moldova, ediţii print şi electronice, care sunt finanţate parţial şi din România. În aceste condiţii, în plus, mai cu seamă că publicaţiile în cauză „luptă” pentru limba română, cultura română şi unirea celor două ţări, considerăm că responsabilităţile jurnaliştilor care scriu ar trebui să le incumbe nu neapărat o elevaţie de tip academic, ci, pur şi simplu, cel puţin respectarea unor norme gramaticale elementare de clasa a IV-a. Mă refer inclusiv  la semantică. Judecaţi şi singuri!

Pe data de 3 Februarie 2018, site-ul „Timpul.md” oferă cititorilor un articol intitulat astfel: Aceasta femeie din Chișinău a vrut să se facă gratis cu o unealtă din magazin, dar a fost escortată de poliție”. Unii care poate că nu au timp să deschidă şi articolul şi se mulţumesc doar cu titlul îşi pot imagina că femeia respectivă „a vrut să se facă gratis cu o unealtă dintr-un magazin Sexy Shop”. Alta ar fi fost înţelegerea dacă autorul articolului scria în titlu că „o femeie a vrut să se aleagă sau să-şi însuşească, pe gratis, adică prin furt, cu o coasă, un cleşte sau un vibrator!

Tot pe data de 3 Februarie, acelaşi site „Timpul.md” ne bombardează cu următorul titlu agramat: „Localitatea natală a lui Igor Dodon doresc semnarea declarației simbolice de unire cu România. Ce spune preşedintele Republicii Moldova”. Este ca şi cum am spune: „Eu dorim să scriu la ziarul Timpul”, „Eu este ziarist la ziarul Timpul”, „E bune articolele din ziarul Timpul” etc.

Se vede treaba că cei de la „Timpul.md” au avut o zi plină, iar asta pentru că tot pe 3 Februarie ne mai oferă un titlu de articol parcă scris de un gunoier cu 2 clase elementare, întrucît sună astfel: Două străzi din capitală vor fi sistați luni de la apă. Autorului nu i-a trecut nici o clipă prin cap regula gramaticală elementară care l-ar fi înghiontit să se gîndească la aceea că „străzile pot fi sistate” de apă sau că substantivul feminin „sistaţi”, ei, oamenii sau străzile „sistate” (la plural; căci aici nu este vorba despre valoarea verbului tranzitiv în forma „sistez, sistare”, întrucît autorul ne arată indicativul prezent „sistaţi”, fără să-i numească) pot fi conjugate cu substantivul masculin „locuitori”. Explic asta în sistemul de înţelegere primară al autorului, căci corect ar fi fost să explice că „străzile sau locuitorii acestora au fost SISTATE/SISTAŢI DE LA aprovizionarea cu apă”. "Un sistat, două sistate, e una, sistaţi sau sistate de la... este alta!

Reamintindu-mi de semantică, nu pot să nu reţin un titlu teribil din Deschide.md, care se referă la moartea irepetabilului istoric şi scriitor român Neagu Djuvara, un articol pe care autorul, precedîndu-i înmormîntarea, l-a intitulat astfel, „Rămas bun, Maestre! Neagu Djuvara va fi înmormîntat astăzi la Cimitirul Belu”. Aici avem de-a face cu un autor anonim ale cărei percepţii despre folosirea pronumelor sau apelativelor de reverenţă sunt deprinse din barurile sau crîşmele Chişinăului, prin care bîntuie tot timpul poetaşi sau prozatori frustraţi şi dornici să li se spună „maestre”. Fie şi post-mortem, atunci cînd cineva i se adresează lui Neagu Djuvara cu apelativul „Maestre”, este ca şi cum, la fel, i s-ar adresa Regelui Mihai.

„Aşa şi nu s-a mai învăţat” nici acum gramatica elementară pînă-n anul 2018, ca să le cităm pe gingaşele jurnaliste de la ProTv Chişinău, dar „lupta” pentru limba română, cultura română şi unire continuă, nu-i aşa?

Că tot veni vorba despre ProTv Chişinău! N-o să înţeleg niciodată ce adevăruri filosofice profunde vrea să ne transmită Lorena Bogza atunci cînd, în clipul de promovare al necesarei ei emisiuni, spune telespectatorilor: „Adevărul are întotdeauna dreptate!” În contextul absolutist speculativ al acestei afirmaţii, şi minciuna are întotdeauna dreptate, deoarece se poate afirma că şi minciună este întotdeauna mincinoasă şi are dreptate pentru că este recunoscută. Politicienii şi Bogza ştiu despre ce-i vorba!

Delicateţea acestei abordări constă în aceea că încă nu există în Republica Moldova vreun jurnalist sau intelectual care să poată defini Adevărul în adevăratele lui dimensiuni filosofice, morale şi probate, ca, mai apoi, să ne demonstreze că Adevărul sintetizat de ei „are întotdeauna dreptate”! N-am dreptate?

Mihai Conţiu