ŞTIRILE SPORTIVE

Halterofilii au obţinut 5 bilete de acreditare provizorie la JO-2016

Lotul naţional de haltere a obţinut cinci bilete de acreditare temporară la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 2016), a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Vitalie Savciuc, şeful secţiei sport de performanţă la Ministerul Tineretului şi Sportului.

”Evoluţia lotului naţional la Campionatul Mondial de la Almaty (Kazahstan), încheiat în weekend, este meritorie. Selecţionata Moldovei s-a situat pe locul opt în clasamentul general pe echipe. Asta semnifică că s-a învrednicit de cinci bilete olimpice de acreditare provizorie. În cazul în care sportivii se vor clasa pe acelaşi loc şi la următoarele Mondiale vor primi oficial cele cinci bilete”, a declarat oficialul.

Cel mai bun rezultat dintre membrii lotului naţional l-a înregistrat Artiom Pipa (77 kg), clasat pe locul 8. Ion Ţarină (62 kg), Anatol Cîrîcu (94 kg) şi Andrian Zbîrnea (105 kg) au ocupat locurile 9. Alexandru Dudoglo (85 kg) s-a plasat pe locul 13. Oleg Sîrghi (56 kg) a ocupat treapta cu numărul 14, iar Ghendie Dudoglo (62 kg) – 18. Unicul care a ratat evoluarea a fost Serghei Cechir (69 kg).

La campionat au participat peste 500 de sportivi din 62 de ţări. Următoarea ediţie se va desfăşura la Houston (SUA) în perioada 20-29 noiembrie 2015.

Cel mai bun halterofil moldovean pe moment este Anatol Cîrîcu, care e campion european şi medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra.

Suspans la FC Costuleni

Noul preşedinte al echipei FC Costuleni, Andrei Grigor, a anunţat că retrage clubul din campionat. Jucătorii însă continuă să se antreneze şi speră să evolueze sîmbătă contra Sheriffului.

„Am trimis o scrisoare la FMF prin care am anunţat că ne retragem din Divizia Naţională. Am luat această decizie pentru că echipa nu mai are şanse să se califice în cupele europene”, a declarat Andrei Grigor în cadrul unei conferinţe de presă.

Federaţia Moldovenească de Fotbal nu s-a pronunţat încă pe marginea demersului primit. Potrivit regulamentului competiţional, o echipă care nu se prezintă la două meciuri este retrogradată în Divizia B.

„Mai sîntem agrenaţi în Cupa Moldovei. Cum nu avem şanse la cupele europene? Mi se pare o situaţie ciudată”, a declarat antrenorul FC Costuleni, Laurenţiu Tudor.

Pe 18 noiembrie echipa s-a antrenat fără tehnicianul român. Jucătorii speră că vor continua evoluţia pe prima scenă a fotbalului moldovenesc. În campionat, FC Costuleni se află pe locul 8, cu 11 puncte. În caz că se va retrage, toate echipele din Divizia Naţională vor pierde punctele acumulate în meciurile cu FC Costuleni.

Platina a ajuns pe locul 13 în Liga Internaţională de tineret

Platina nu traversează cea mai bună perioadă. Echipa din Chişinău a ajuns la a 7-a înfrîngere consecutivă în Liga Internaţională de Tineret la Hochei pe Gheaţă, Conferinţa Vest. Platina a revenit acasă cu o dublă înfrîngere înregistrată pe terenul echipei ruse SKA-Variaghi, scor 0-5 şi 0-2. Pe 19 şi 20 noiembrie, echipa antrenată de Valeri Kulibaba va găzdui la Tiraspol formaţia Dinamo Raubici, aflată la un punct în spatele Platinei, care se află pe locul 13 în clasament. Lidera competiţiei din Rusia este clubul Rossoşi. Platina dispută partidele la Tiraspol deoarece arena Ice Bravo din Chişinău nu corespunde rigorilor de desfăşurare a meciurilor oficiale.

Lotul de judo U-23 a evoluat modest la Europene

Lotul naţional de judo Under-23 a avut o evoluţie modestă la Campionatul European, încheiat ieri la Wrooclaw (Polonia).

Nimeni dintre membrii lui nu a reuşit să se claseze nici măcar în primii şase la categoriile lor de greutate. ”Este un insucces”, astfel a comentat rezultatele înregistrate Veaceslav Manolachi, preşedintele Federaţiei naţionale de profil, care a asigurat financiar deplasarea la turneu.

Dan Dubceac (73 kg) şi Dorin Godonoagă (81 kg) au învins în primele meciuri disputate după care au suferit înfrîngeri în runda a doua a turneului, fiind eliminaţi din concurs. Eugeniu Vreme, Vadim Bunescu, ambii la categoria de greutate pînă la 66 kg, Veaceslav Plămădeală (73 kg), Mihai Dubceac (81 kg) şi Vasile Mociu (100 kg) au suferit înfrîngeri în faza inaugurală a competiţiei.

Cel mai bun rezultat la Europenele Under-23 l-a înregistrat Marcel Trudov, care a devenit campion în 2005 (Kiev) la categoria pînă la 66 de kilograme.

Cel mai bun judocan moldovean este Victor Florescu, care e vicecampion mondial (Birmingham, 1999) la categoria pînă la 90 de kilograme.

Surse: Moldpres, IPN