ŞTIRILE SPORTIVE

Naţionala de tenis elimină Egiptul şi va juca cu Belarus

Selecţionata de tenis a Moldovei are un debut de an excelent în Cupa Davis, reuşind calificarea în a doua rundă a grupei a II-a euro-africane. Din nou omul decisiv a fost Radu Albot, care s-a impus atît în cele două meciuri de simplu, cît şi în duelul dublu, alături de Maxim Dubarenco. Cea mai importantă victorie Albot a obţinut-o duminică, 2 februarie, cînd l-a întîlnit pe numărul 1 al Egiptului, Mohamed Sowfat. Tenismanul moldovean a cedat primul set, cu 2-6, însă a avut o revenire spectaculoasă şi s-a impus în următoarele trei seturi, cu 6-3, 6-4, 6-4. Pentru Radu Albot această victorie a fost a opta consecutivă în Cupa Davis. „Sincer, nu mă aşteptam să cîştig trei meciuri cu Egiptul. E foarte greu să joci trei zile la rînd meciuri din cinci seturi. Sînt foarte bucuros”, a declarat Radu Albot după meci. Tot duminică, Maxim Dubarenco s-a revanşat pentru înfrîngerea din prima zi şi a dispus de Sheriff Sabry, scor 6-7, 6-4, 6-4. În următoarea rundă a grupei a II-a a Cupei Davis, Moldova va întîlni Belarus, care a învins în prima etapă echipa Irlandei cu 4-1. Meciurile vor avea loc între 4 şi 6 aprilie, la Chişinău.

CNO a prezentat echipamentul pentru Jocurile Olimpice

Comitetul Naţional Olimpic a prezentat joi seara, 30 ianuarie, echipamentul lotului Moldovei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, 7-23 februarie. Vestimentaţia a fost confecţionată în Olanda, iar un set a costat aproximativ o mie de euro. Prezentarea echipamentului a avut loc în cadrul tradiţionalei „Cine olimpice". Echipamentul a fost prezentat de către un grup de interpreţi şi sportiv, încă în lipsa celor patru membri ai lotului naţional, care se află în pregătiri către Olimpiadă. „Echipamentul sportiv este foarte important pentru sportivi. Sperăm că le va aduce succes”, a declarat preşedintele CNO, Nicolae Juravschi. În cadrul Galei s-au făcut totalurile anului 2013, fiind premiaţi sportivii cu rezultate remarcabile pe arena internaţională. Moldova va fi reprezentată la Olimpiada de la Soci de patru sportivi: Victor Pînzaru (schi alpin), Georg Linder (slalom uriaş), Bogdan Macovei (sanie) şi Alexandra Camenşcic (schi alpin şi biatlon). Portdrapelul Moldovei va fi Victor Pînzaru. Cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de un sportiv moldovean la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a produs în 2006, cînd Natalia Levcenkova a ocupat locul 8 la biatlon.

Bria mizează pe Macovei la Olimpiada din Soci

Antrenorul lotului naţional olimpic de biatlon, Petru Bria, îl cotează cu cele mai mari şanse de reuşită, printre sportivii lotului Moldovei la Olimpiada din Soci, pe Bogdan Macovei. Acesta este de origine român şi va reprezenta Moldova pentru a treia oară la o ediţie a Jocurilor Olimpice, la proba sanie. „De la Macovei putem să ne aşteptăm la o surpriză. Cred că va lupta pentru un loc în primii zece”, a declarat Petru Bria. De la celălalt sportiv naturalizat, elveţianul George Lindner, antrenorul aşteaptă că va fi printre primii 30. „El se află într-o formă foarte bună, fiind în creştere continuă. La Jocurile Olimpice din Soci, la proba slalom gigant vor participa în jur de 120 de sportivi”, a adăugat Bria. Pentru Moldova vor mai concura Victor Pînzaru şi Alexandra Camenşcic, la schi fond. Bria speră că aceştia vor încheia competiţia printre primii 60. Cu aproximativ trei săptămîni înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din Soci, italianul Mirko Deflorian a cerut excluderea sa din lotul Moldovei. „În opinia mea, Deflorian nu este pregătit bine şi nu vrea să evolueze prost la Jocurile Olimpice”, a declarat vicepreşedinte CNO, Nicolae Piatac. Sportivul nu a beneficiat de finanţare nici din partea statului, nici de la CNO. Solicitarea acestuia a fost acceptată. Jocurile Olimpice de la Soci vor avea loc în perioada 7-23 februarie.

Sursa: IPN