ŞTIRILE SPORTIVE

C. Ronaldo, Messi şi Ribery, finaliştii pentru Balonul de Aur

Portughezul Cristiano Ronaldo (Real Madrid), argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) şi francezul Franck Ribery (Bayern Munchen) sînt cei trei finalişti pentru cîştigarea Balonului de Aur 2013, au anunţat FIFA şi France Football. Cele trei jucătoare nominalizate pentru Balonul de Aur feminin sînt: Nadine Angerer (Germania), Marta (Brazilia) şi Abby Wambach (SUA). Finaliştii pentru antrenorul anului sînt: Alex Ferguson (Manchester United, retras la finalul sezonului trecut), Jupp Heynckes (Bayern Munchen, retras la finalul sezonului trecut) şi Jurgen Klopp (Borussia Dortmund). Laureaţii vor fi anunţaţi în 13 ianuarie, într-o ceremonie la Zurich.

Ribery, cel mai bun jucător francez al anului 2013

Mijlocaşul echipei Bayern Munchen, Franck Ribery, campion al Germaniei, cîştigător al Ligii Campionilor şi al Supercupei Europei cu formaţia bavareză şi aflat printre cei trei finalişti la Balonul de Aur 2013, a fost ales de revista France Football, cel mai bun jucător francez al anului. Ribery, care a mai primit acest premiu în 2007 şi 2008, i-a devansat pe Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain) şi pe Paul Pogba (Juventus Torino). Tehnicianul francez al anului 2013 a fost desemnat Rudi Garcia (AS Roma), care i-a devansat pe Didier Deschamps (naţionala Franţei) şi Christophe Galtier (AS Saint-Etienne). Paris Saint-Germain a fost desemnat clubul anului, atacantul suedez Zlatan Ibrahimovici a primit premiul pentru cel mai bun fotbalist străin din campionatul Franţei, iar preşedintele de la PSG, Nasser al-Khelaifi, a fost ales conducătorul anului. Mijlocaşul echipei Juventus Torino, Paul Pogba, a fost desemnat revelaţia anului 2013.

Ministrul Kilic vrea ca Drogba şi Eboue să nu fie sancţionaţi

Ministrul turc al Sporturilor, Suat Kilic, a cerut ca federaţia de fotbal (TFF) să revină asupra deciziei de a-i trimite în faţa Comisiei de Disciplină pe fotbaliştii ivorieni ai echipei Galatasaray, Didier Drogba şi Emmanuel Eboue, care i-au adus un omagiu lui Nelson Mandela la un meci. "Nu cred că ar fi o decizie bună pentru imaginea Turciei în străinătate, dar şi în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a acestor doi jucători", a spus Kilic. Vineri seară, la finalul meciului dintre Galatasaray şi Elazigspor, din campionatul Turciei, Drogba a arătat un tricou pe care scria "Mulţumesc Madiba" (Madiba, supranumele lui Nelson Mandela). De asemenea, Eboue a prezentat un tricoul cu mesajul "Odihneşte-te în pace Nelson Mandela". Cei doi urmează să fie judecaţi de Comisia de Disciplină a Federaţiei Turce de Fotbal, motivul fiind faptul că este interzisă afişarea de sloganuri sau mesaje politice pe tricouri, în astfel de situaţii riscîndu-se o amendă. Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, erou al luptei pentru combaterea sistemului segregaţionist apartheid, a decedat joi, la vîrsta de 95 de ani.