ŞTIRILE SPORTIVE

Arbitri din Portugalia şi Serbia la meciurile României cu Grecia

Partidele echipei naţionale a României din deplasare şi de pe teren propriu cu Grecia, din cadrul barajului de calificare la CM 2014, vor fi conduse de brigăzi de arbitri din Portugalia, respectiv Serbia. Partida tur, programată pe stadionul "Georgios Karaiskakis" din Pireu, în 15 noiembrie, de la ora 21:45, va fi condusă de o brigadă de arbitri din Portugalia, alcătuită din Pedro Proença (central), Bertino Cunha Miranda (arbitru asistent), José Tiago Garcias Bolinhas Trigo (arbitru asistent) şi Nuno Duarte Pereira Gomes (rezervă). Oobservator pentru arbitri a fost desemnat spaniolul Juan Antonio Fernández Marín, iar observator de joc finlandezul Pertti Alaja. La meciul retur, care se va disputa pe "Arena Naţională" din Bucureşti, în 19 noiembrie, de la ora 21:00, FIFA a delegat o brigadă din Serbia, care-l va avea la centru pe Milorad Mažić. El va fi ajutat de asistenţii Milovan Ristić şi Dalibor Đurđević, şi de rezerva Boško Jovanetić. Cei patru arbitri vor fi supervizaţi de italianul Alfredo Trentalange (observator pentru arbitri), iar observator de joc din partea FIFA va fi danezul Steen Michael Dahrup.

Armistiţiu în perioada JO

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie simbolică care solicită un armistiţiu în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă de la Soci. Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţii similare începînd din 1993. Conflictul dintre Rusia şi Georgia din 2008, privind regiunea separatistă Osetia de Sud, a avut loc în perioada Jocurilor Olimpice de vară. Rezoluţia susţinută de Rusia a evitat menţionarea controversei în jurul Jocurilor Olimpice de la Soci şi a noii legi din Rusia împotriva propagandei gay. Legea adoptată recent în Rusia care interzice promovarea relaţiilor sexuale "netradiţionale" a fost denunţată de militanţi anti-gay şi criticată de preşedintele SUA, Barack Obama. Unii militanţi au cerut chiar boicotarea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Flacăra olimpică a fost lansată în spaţiul cosmic

O navă spaţială rusească Soiuz a decolat joi dimineaţa din stepa Kazahstanului spre spaţiul cosmic, avînd la bord trei spaţionauţi şi flacăra olimpică, aceasta urmînd să facă o escală în Spaţiu pentru prima oară în istorie, potrivit imaginilor transmise de televiziunea rusă. Spaţionauţii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) şi Koichi (Japonia) au decolat la 04h14 GMT de pe cosmodromul rusesc de la Baikonur la bordul unei rachete Soiuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci (sudul Rusiei), în februarie 2014 - Soci2014.ru - şi cele cinci inele olimpice. Înainte de a urca în nava cu care urmau să plece spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), spaţionauţii au pozat pe rînd în faţa presei cu o torţă de culoare roşu-gri, simbolul Jocurilor Olimpice. Amarararea Soiuz la ISS este prevăzută după un zbor de aproape şase ore, la 10h31 GMT. La bordul Soiuz TMA-11M, iar apoi pe ISS au fost luate precauţii speciale pentru a nu avaria habitatul spaţionauţilor. Astfel, în mod excepţional, flacăra va fi stinsă în timpul voiajului spaţial din motive de securitate.

Milsami va avea bază fotbalistică proprie

Echipa Milsami Orhei va avea bază fotbalistică proprie pînă în 2015, a declarat într-o conferinţă de presă finanţatorul clubului, Ilan Şor, relatează Moldpres. Lucrările de construcţie vor începe peste cîteva luni. Arena va include trei terenuri pentru antrenament şi un hotel pentru fotbalişti. "Clubul se va muta definitiv la Orhei. Planificăm să terminăm toate lucrările la începutul lunii august, adică la începutul noului sezon din 2014", a declarat preşedintele clubului, Ilan Şor. Potrivit lui, pînă pe 1 aprilie viitor la Orhei vor fi deschise cel puţin două şcoli de fotbal, care vor activa sub patronajul noului antrenor al echipei, rusul Gheorghi Iarţev. "În continuare planificăm să dezvoltăm şcolile de fotbal. Totul va fi gratis pentru copii. Acesta este un proiect social al clubului Milsami", a adăugat finanţatorul clubului. În total, pentru construcţia bazei sportive şi a şcolilor de fotbal conducerea clubului Milsami va cheltui aproximativ 1,5 milioane de euro. În prezent, doar două cluburi din Divizia Naţională au propriile şcoli de fotbal, care corespund tuturor rigorilor, Sheriff Tiraspol şi Zimbru Chişinău.