ŞTIRILE SPORTIVE

Caduc a făcut bilanţul evoluării la CM

Antrenorul lotului naţional de box, Petru Caduc, a făcut ieri, într-o conferinţă de presă, bilanţul evoluării la Campionatul Mondial de la Almatî (Kazahstan), încheiat săptămîna trecută. ”Obiectivul maxim a fost să obţinem o medalie, fapt ce ar fi constituit o premieră în istoria boxului moldovenesc. Ar fi fost un rezultat bun şi calificarea în sferturile de finală a doi boxeri. Am încheiat, însă, turneul cu doi pugilişti în top-10, Dumitru Galogoţ şi Veaceslav Gojan, ceea ce semnifică un rezultat satisfăcător”, a spus tehnicianul. Potrivit lui, în fond, evoluţia boxerilor moldoveni în anul curent este bună, pentru că au fost cucerite patru medalii la Campionatul European şi la Universiada Mondială. ”Pe ansamblu, încă, evoluţia pugiliştilor moldoveni în anul curent poate fi apreciată cu calificativul ”bine”. Asta pentru că Dumitru Galogoţ (64 kg) a devenit vicecampion continental, iar Alexandru Rîşcan (52 kg) a urcat la Europene pe treapta a treia a podiumului de premiere. În plus, aceşti sportivi au cucerit medalii de bronz la Universiada Mondială”, a remarcat antrenorul. În opinia lui, anul viitor va fi, în temei, de pregătire de asaltul decisiv din 2015 pentru obţinerea biletelor de acreditare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia, 2016). ”Fireşte, şi anul viitor ne vom strădui să obţinem rezultate bune, dar cel mai important va fi anul 2015, cînd vor fi disputate foile de acreditare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Din punctul meu de vedere, cel puţin patru membri ai lotului naţional se vor încadra cu şanse bune în această luptă. Dacă doi dintre ei vor atinge acest obiectiv, atunci voi fi mulţumit”, a spus Petru Caduc, care a mai subliniat că este foarte dificil să fii într-o formă maximă la trei turnee importante desfăşurate într-un an. Petru Caduc a educat la Şcoala specializată din Grimăncăuţi (Briceni) doi medaliaţi olimpici (Vitalie Gruşac şi Veaceslav Gojan). Veaceslav Gojan a devenit pentru prima dată în istoria sportului moldovenesc campion european.

Luvannor a fost urmărit de experţi ruşi

Brazilianul Luvannor (23 de ani) de la Sheriff Tiraspol, care şi-a exprimat dorinţa de a evolua la echipa naţională, a fost urmărit de experţi ruşi la meciul de fotbal cu Tottenham Hotspur (Anglia), au informat ieri diferite surse electronice. Potrivit lor, de el s-a arătat interesată echipa Spartak Moscova. Anterior, s-a anunţat că Luvannor ar putea să fie legitimat şi la o altă formaţie din Rusia, Terek Groznîi. În meciul tur cu Tottenham Hotspur din faza grupelor Ligii Europa, pierdut de Sheriff cu 0-2, Luvannor şi-a creat o bună ocazie de gol cu ajutorul coechipierilor, dar a ratat. În partida din etapa precedentă a campionatului naţional, disputată cu Veris Chişinău, Luvannor a iniţiat combinaţia după care a fot înscris primul gol al partidei şi a majorat scorul în minutul 45 de joc. Fundaş de meserie, el a evoluat în această întîlnire, în temei, ca atacant centru. Jucătorul este căsătorit cu o moldoveancă. I-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova, el consimţind să evolueze şi pentru echipa naţională. ”Va fi de folos echipei. Acum urmează să fie puse la punct unele formalităţi la FIFA, pentru ca el să aibă toate actele în regulă şi să evolueze în selecţionata moldovenească”, a declarat antrenorul lotului naţional, Ion Caras. În cazul în care jucătorului i se va permite să evolueze şi la echipa naţională, el va fi primul fotbalist naturalizat ce va juca pentru Moldova.

Gargalîc a debutat în campionatul de rugbi al Franţei

Rugbistul moldovean Maxim Gargalîc a debutat în recentul week-end în campionatul Franţei, liga Federale 3, au informat astăzi surse din cadrul federaţiei naţionale de profil. El a jucat pentru echipa Rugby Club du Pays de Saint-Yreix, care în etapa ordinară a învins cu scorul 25-21 şi şi-a menţinut poziţia de lider al turneului. În cinci meciuri disputate ea a obţinut numai victorii. Federale 3 reprezintă liga a cincea franceză şi include 226 de echipe. Maxim Garagalîc, membru al lotului naţional, este deocamdată singurul rugbist moldovean care este legitimat în campionatul Franţei. La cluburi din alte ţări joacă încă 13 rugbişti moldoveni. Cei mai mulţi dintre ei - 7 - evoluează în campionatul Rusiei, fiind premianţi ai campionatelor şi posesori ai Cupei acestei ţări. Patru jucători concurează în campionatul României şi cîte unul în Marea Britanie şi Italia. Toţi au fost invitaţi în cantonamentul din ajunul meciului cu reprezentativa Suediei, programat pentru 9 noiembrie la Chişinău.

Veris Chişinău are antrenor nou

Eugen Molovata l-a înlocuit la Veris Chişinău pe Dănuţ Oprea, care şi-a prezentat demisia după înfrîngerea fără drept de apel în faţa echipei Sheriff, cu 0-3. Molovata va debuta ca principal pe 30 octombrie, într-un meci din Cupa Moldovei. Eugen Molovata a fost pînă acum secundul lui Dănuţ Oprea la Veris. În cariera sa, antrenorul de 31 de ani a mai fost principal la Zimbru-2, acum patru sezoane, iar pînă a veni la Veris a lucrat în cadrul Academiei de fotbal Sheriff. Dănuţ Oprea a declarat că ar putea reveni la Veris. „Voi discuta zilele următoare cu conducerea echipei. Sînt alături de Veris şi mergem mai departe”, a spus Oprea. Dănuţ Oprea a promovat-o pe Veris în Divizia Naţională şi a calificat echipa în finala Cupei Moldovei, pe care a pierdut-o la penalty-uri în faţa lui FC Tiraspol.

Au fost desemnaţi cei mai buni jucători în fotbalul pe plajă

Asociaţia de Fotbal pe Plajă din Moldova şi-a desemnat laureaţii anului 2013. „Cel mai bun jucător” este Victor Comlionoc, fost membru al naţionalei. Victor Comlionoc joacă pentru CS Djoker-Tornado, care este desemnată „echipa anului”. Ruslan Barburoş, de la aceeaşi echipă, a fost desemnat „cel mai bun antrenor al ţării”, iar Ruslan Istrati – „cel mai bun portar”. Grigorii Cojocari de la finalista Cupei, CS Grătieşti, este desemnat „ fundaşul anului”, iar Nicolae Cotruţă de la CS Real-Succes – „cel mai bun atacant”. Fosta campioană, CSC Lexmax, s-a ales cu un singur titlu. Lui Andrei Negara i-a revenit titlul de „cel mai bun golgheter” al campionatului. Următoarea ediţie de campionat la fotbalul pe plajă va avea loc vara anului viitor, pe terenul de la Vadul lui Vodă.

Sursa: Moldpres, IPN