ŞTIRILE SPORTIVE

Luvannor doreşte să evolueze la naţionala Moldovei

Jucătorul brazilian de la Sheriff Tiraspol, Luvannor, care doreşte să evolueze pentru selecţionata Moldovei, a marcat două goluri în meciul cu FC Tiraspol din cadrul etapei a 11-a a campionatului naţional de fotbal, relatează Moldpres. Partida s-a încheiat cu scorul 3-0. Fundaşul liderului campionatului s-a remarcat cu două şuturi precise în minutele 2 şi 45 de joc. Al treilea gol l-a înscris bulgarul Isa (92). Lui Luvannor i s-a acordat deja cetăţenia Republicii Moldova. ”Acum urmează să se pronunţe FIFA asupra deciziei lui de a evolua în selecţionata Moldovei. Procedura durează, de regulă, cîteva luni”, a declarat la conferinţa de presă antrenorul echipei naţionale Ion Caras. În celelalte partide ale etapei, desfăşurate în week-end, au fost înregistrate următoarele rezultate: Speranţa Crihana-Veche - Academia Chişinău 1-3, Zimbru Chişinău - Olimpia Bălţi 4-1, Dinamo-Auto Tiraspol - Dacia Chişinău 1-2, Veris Chişinău - Rapid Ghidighici 3-1, Milsami Orhei - FC Costuleni 0-1. Clasamentul este condus de Sheriff, care totalizează 28 de puncte. Dacia şi Veris împart locurile doi-trei după ce au acumulat cîte 22 de puncte, fiind departajate în top de golaveraj.

Trei şahişti moldoveni au obţinut victorii la Europene

Şahiştii moldoveni Ion Schiţco (10 ani), Nichita Morozov (14 ani) şi Olga Hîncu (16 ani) au obţinut victorii în runda a şaptea a Campionatului European de tineret, care se desfăşoară la Budva (Muntenegru), şi păstrează şanse de a obţine medalii, transmite Moldpres. Toţi totalizează cîte 5 puncte şi locurile finale din clasament vor depinde de rezultatele înregistrate în următoarele runde. Olga Hîncu ocupă locul cinci în clasament. Ion Schiţo se situează pe poziţia a 12-a, iar Nichita Morozov - pe a 15-a. Din componenţa lotului naţional fac parte 17 jucători. Cel mai bun coeficient ELO dintre ei îl are Nichita Morozov (14 ani), al cărui indice la acest capitol este egal cu 2160 de puncte. Campionatul se va încheia pe 9 octombrie.

Valcke a început inspectia FIFA în Brazilia

Secretarul general al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), Jerome Valcke, a început o nouă inspecție, probabil ultima, prin oraşele gazdă ale viitoarei Cupei Mondiale din 2014, din Brazilia, exprimîndu-şi neîncrederea în faptul că Brazilia va fi capabilă să livreze la termenele convenite cele 6 stadioane, care au drept dată de inaugurare, stabilită de FIFA, decembrie anul acesta. Valcke se află în vizită în oraşul Porto Alegre, din sud, după care fi la Cuiaba, unde organizatori locali încearcă să finalizeze procesul de licitație pentru scaunele noului stadion. Totodată, probleme aproape similare le are și orașul Curitiba, aici lucrările de construcții fiind oprite de justiție, din cauza neasigurării securității muncitorilor. Organizatorii brazilieni au dat asigurări că toate stadioanele vor fi gata la timp, cu toate problemele apărute recent. Valcke a reafirmat, la rîndul lui, decizia fermă a FIFA de a nu accepta din nou amînări, așa cum a făcut-o deja pentru construcțiile dinaintea Cupei Confederațiilor de anul acesta.

Mexes, suspendat patru etape

Fundaşul francez al echipei AC Milan, Philippe Mexès, eliminat în meciul de campionat cu Juventus de la Torino (2-3) a fost suspendat pentru patru meciuri din Serie A. Apărătorul l-a lovit cu pumnul în figură pe jucătorul gazdelor, Giorgio Chiellini, la o fază petrecută în careul lui Juventus. Internaţionalul francez va lipsi la meciurile cu Udinese, Parma, Lazio şi Fiorentina, urmînd să revină pe teren pe 3 noiembrie. Comisia de Disciplină l-a pedepsit pe Mexes cu o etapă pentru cartonaşul roşu primit şi cu trei etape pentru gestul comis. De asemenea, AC Milan va fi nevoită să joace un meci cu porţile stadionului San Siro închise, deoarece o parte dintre fanii "rossoneri" au scandat lozinci prin care au exprimat "discriminare teritorială". Meciul în care Milan nu va putea fi încurajată de fani este cel cu Udinese, programat pe 20 octombrie.