ŞTIRILE SPORTIVE

Turcia, favorită pentru găzduirea finalei EURO 2020

Federaţia turcă de fotbal crede că se află "în fruntea listei" pentru găzduirea finalei Campionatului European din anul 2020. Emre Alkin, secretarul general al federaţiei, a declarat că preşedintele UEFA, Michel Platini, le-a "promis" oficialilor turci, în luna ianuarie, că Istanbulul va găzdui "cu siguranţă" semifinalele şi finala competiţiei, în cazul în care metropola turcă va eşua în tentativa de a obţine organizarea Jocurilor Olimpice din 2020. Lucru care s-a şi întîmplat între timp, oraşul Istanbul fiind învins de capitala japoneză Tokyo în cursa pentru JO 2020. Uniunea Europeană de Fotbal urmează să anunţe vineri candidatele oficiale pentru găzduirea meciurilor de la EURO 2020, care se vor disputa în 13 oraşe din tot atîtea ţări de pe continent. Alkin se aşteaptă ca "trei sau patru" dintre cele 54 de state membre ale UEFA să opteze pentru pachetul de meciuri care cuprinde semifinalele şi finala EURO 2020. Oficialul turc a precizat că Spania şi Ungaria sînt două dintre posibilele candidate, UEFA urmînd să anunţe cîştigătoarele în septembrie 2014. Secretarul general al Federaţiei turce de fotbal a mai dezvăluit că Stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul va fi extins şi modernizat pentru a putea găzdui 80.000 de spectatori pentru turneul din 2020. Între candidatele la găzduirea meciurilor din faza grupelor se numără şi Bucureştiul, cu Arena Naţională, după cum a anunţat Federaţia Română de Fotbal.

Man United, cifră de afaceri record în 2012-13

Manchester United a avut o cifră de afaceri record de 363,2 milioane lire sterline (434,4 milioane euro), în progres cu 13,4 la sută în raport cu exerciţiul precedent, a anunţat clubul campion al Angliei la fotbal. În exerciţiul închis pe 30 iunie 2013, progresul cifrei de afaceri a fost susţinut prin creşterea în număr şi volum a parteneriatelor comerciale. Reţetele obţinute din sponsorizări au progresat astfel cu 44,1 la sută pe an, ajungînd la 90,9 milioane lire sterline (108,7 milioane euro), graţie parteneriatelor semnate în special cu compania aeriană rusă Aeroflot şi cu grupul financiar Aon. Beneficiile clubului cu 20 de titluri de campion al Angliei, controlat de omul de afaceri american Malcolm Glazer şi cotat la Bursa din New York, au progresat cu 29,7 la sută, ajungînd la 152,2 milioane lire sterline (182,4 milioane euro), în timp ce datoria clubului a scăzut cu 10,9 la sută, ajungînd la 389,2 milioane lire sterline (465,4 milioane euro). Chiar dacă Manchester United a generat o cifră de afaceri record, aceasta rămîne totuşi inferioară celei a clubului Real Madrid care, pentru al doilea sezon consecutiv, şi-a văzut cifra de afaceri depăşind 500 milioane euro (520 milioane euro) în 2012-2013. În ciuda unei bune sănătăţi financiare, MU s-a arătat relativ discret pe piaţa transferurilor în această vară, aşteptînd ultima zi din mercato estival pentru a plăti 27,5 milioane lire sterline pentru Marouane Fellaini. Conducerea clubului a profitat de publicarea rezultatelor financiare pentru a-şi linişti suporterii, circumspecţi după eşecurile înregistrate în această vară în recrutarea spaniolilor Cesc Fabregas şi Thiago Alcantara. "Clubul şi-a susţinut întotdeauna managerul pe piaţa transferurilor, aşa cum Sir Alex Ferguson a putut spune în trecut cu numeroase ocazii, şi continuă să o facă. A-i permite lui David Moyes să construiască viitorul Manchester United este un proiect pe termen lung, nu ceva ce se defineşte în panică în opt săptămîni", a indicat MU într-o scrisoare deschisă adresată suporterilor săi.

Scifo, concediat de RAEC Mons

Antrenorul Enzo Scifo a fost concediat de către conducerea clubului RAEC Mons. Gruparea valonă nu a acumulat decît 2 puncte din 24 posibile şi este în prezent "lanterna roşie" din campionatul Belgiei. Fostul internaţional belgian se afla la conducerea echipei din februarie 2012. El mai avea contract cu Mons pînă în 2015. "Nu a fost uşor să luăm această decizie. Enzo este un gentleman, nu a existat vreun scandal sau vreo ceartă. A trebuit însă să reacţionăm înainte de a nu fi prea tîrziu în tentativa noastră de a ne salva de la retrogradare", a declarat Alain Lommers, directorul general al clubului RAEC Mons.