ŞTIRILE SPORTIVE

Moldova, argint la CE al ţărilor mici la baschet

San Marino a învins Moldova la Campionatul European Under-18 între ţările mici la baschet, transmite publika.md. S-a întîmplat chiar în finala turneului, care a avut loc în Andorra. Totuşi, tricolorii au pierdut onorabil. După patru sferturi, scorul a fost de 91-91, însă în repriza de prelungiri, San Marino s-a impus cu 12-9 şi a învins cu scorul general de 103-100. La competiţie au mai participat naţionalele de tineret din Ţara Galilor, Andorra, Monaco şi Gibraltar. Turneul pentru ţările mici reprezintă o copie a Campionatului European şi este destinat naţionalelor cu nivelul baschetului în curs de dezvoltare. Naţionala de tineret a Moldovei a cîştigat acest turneu în 1997 şi a mai ajuns în finală în 2007.

Froome a obţinut victoria în Turul Franţei

Rutierul formaţiei Sky, Chris Froome, a cîştigat ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei. După o evoluţie stabilă pe tot parcursul competiţiei, ciclistul nu a mai avut emoţii în ultima etapă, care a avut finişul pe Champs-Elysees. Froome a obţinut acest succes la a treia participare în competiţie şi a devenit al doilea britanic, după Bradley Wiggins, care cîştigă Turul Franţei. În clasamentul final, Froome i-a devansat pe columbianul Nairo Quintana şi pe spaniolul Joaquim Rodriguez. Quintana a obţinut tricoul alb pentru cel mai bun tînăr şi tricoul alb cu buline roşii pentru cel mai bun căţărător. Tricoul verde în clasamentul pe puncte i-a revenit slovacului Peter Sagan. Cea mai bună echipă a devenit formaţia Saxo.

Vilanova părăseşte Barcelona

Antrenorul FC Barcelona, Tito Vilanova, va părăsi postul din cauza bolii sale, care fac necesar un tratament "incompatibil" cu această funcţie, a anunţat preşedintele clubului de fotbal catalan Sandro Rossell, confirmînd astfel afirmaţiile presei. În vîrstă de 44 de ani, Vilanova, antrenor al Barcelonei de 1 an, a fost nevoit, deja, să absenteze în această iarnă, pentru a se trata timp de 2 luni la New York, după o recădere a cancerului la glanda salivară de care suferă şi de care fusese operat în 2011. Noul antrenor al Barcelonei va fi prezentat presei în curînd, a anunţat clubul.

Heynckes: “Nu merg la Barcelona”

În căutarea unui nou antrenor, după demisia lui Tito Vilanova, Barcelona CF se pare că trebuie să-şi ia gîndul de la tehnicianul neamţ Jupp Heynckes. Acesta a declarat că nu-şi schimbă decizia sa de a renunţa la fotbal. Într-o declaraţie dată presei, Heynckes a spus şi care sînt priorităţile sale acum. “Cred că pentru mine, acum, ar fi imposibil să preiau banca tehnică a unui club nou, după ceea ce am trăit la Bayern Munchen”, a spus tehnicianul în vîrstă de 68 de ani pentru postul german Sky Sports News. “Sînt ocupat, am hobby-urile mele, fac sport, mă ocup de cîinii mei şi de grădina mea”, a precizat Heynckes. Într-un sondaj al presei spaniole, pînă recent, el era favorit în rîndul fanilor pentru preluarea Barcelonei. Acum, după anunţul lui Heynckes, în pole-position se află Luis Enrique. Fostul jucător al Barcelonei şi antrenor al echipei rezervelor grupării catalane a mai trecut pe la AS Roma şi a semnat apoi cu Celta Vigo în urmă cu numai o lună. Clauza eliberatoare a acestuia de la gruparea din Vigo se ridică la suma de trei milioane de euro şi probabil nu ar fi o problemă pentru Barcelona dacă l-ar dori cu adevărat pe acest tehnician.