ŞTIRILE SPORTIVE

Rosberg a cîştigat MP al Marii Britanii

În Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone nu mai puţin de patru piloţi au fost aproape de accidente grave din cauza exploziei pneurilor. Pînă la urmă, Nico Rosberg s-a impus în faţa lui Mark Webber şi Fernando Alonso, obţinînd a doua sa victorie din acest sezon. După această etapă, Sebastian Vettel a rămas lider în clasamentul general. Fernando Alonso este pe locul doi, în timp ce Kimi Raikkonen ocupă poziţia a treia. Cîştigătorul etapei din Marea Britanie, Nico Rosberg se clasează pe locul şase. Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc pe 7 iulie, în Germania.

Spania, campioană europeană de baschet

Spania este noua Campioană Europeană la baschet feminin, după ce a învins selecţionata ţării gazdă, Franţa, cu 70-69. Astfel, ibericele şi-au trecut în palmares cel de-al doilea trofeu continental. Spania a avut un parcurs impecabil la acest turneu: 9 victorii consecutive. Finala mică a fost cîştigată de Turcia, care s-a impus cu 92-71 în faţa Serbiei.

Neymar, cel mai bun jucător de la Cupa Confederatiilor

Atacantul brazilian Neymar, transferat vara aceasta de la FC Santosla FC Barcelona, a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Confederaţiilor, competiţie organizată (15-30 iunie) şi cîştigată de Brazilia. Neymar (21 de ani), care a primit din partea organizatorilor "Balonul de Aur", a marcat patru goluri la turneul din Brazilia, în cinci meciuri jucate pentru Selecao (412 minute). El a fost desemnat în patru rînduri omul meciului de către FIFA (3-0 cu Japonia, 2-0 cu Mexic, 4-2 cu Italia şi 3-0 cu Spania). Atacantul spaniol Fernando Torres şi-a adjudecat "Gheata de Aur", cu 5 goluri şi o pasă de gol, în 273 de minute jucate (patru partide). Cel mai bun portar al competiţiei a fost desemnat brazilianul Julio Cesar, în timp ce Neymar şi-a mai trecut în palmares un trofeu, de cel mai bun om al finalei. Premiul fair-play a fost acordat Spaniei. Brazilia a cîştigat Cupa Confederaţiilor la fotbal, după ce a învins, de o manieră entuziasmantă, Spania, campioana mondială şi europeană, cu scorul de 3-0, duminică, în finala disputată pe stadionul "Maracana" din Rio de Janeiro. Selecao şi-a trecut în palmares al patrulea trofeu al Cupei Confederaţiilor, după cele din 1997, 2005 şi 2009. Spania, în schimb, a ratat şansa de a completa seria incredibilă de trofee din ultimii ani - titlul european în 2008 şi 2012 şi cel mondial în 2010.

Fanii lui ŢSKA au vandalizat Sofia

Peste 15 ultraşi ai formaţiei ŢSKA Sofia au fost arestaţi după ce au protestat şi au vandalizat sediul Federaţiei Bulgare de Fotbal, după ce clubul lor favorit a intrat în faliment. În timpul protestelor, fanii au aruncat cu pietre în clădirea Federaţiei şi au spart mai multe geamuri, provocînd un adevărat haos la Sofia. Ultraşii au blocat apoi traficul într-o intersecţie aglomerată din capitala Bulgariei, înainte de a ajunge şi la sediul celor de la ŢSKA, unde au protestat împotriva conducerii clubului. Şefii fotbalului din Bulgaria au respins propunerea clubului de a fuziona cu un alt club, pentru a rămîne în prima ligă, în aceste condiţii ŢSKA urmînd să ajungă, cel mai probabil, în liga a treia.

Velez Sarsfield, supercampioana Argentinei

Formaţia Velez Sarsfield este noua supercampioană a Argentinei la fotbal. În finala campionatului, Velez Sarsfield a învins cu 1-0 formaţia Newells Boys, într-un meci jucat la Mendoza. Partida dintre campioana turului (Velez Sarsfield) şi cea a returului (Newells Old Boys) s-a jucat pentru prima dată după o pauză de 22 de ani. Supercampioana Argentinei şi-a asigurat participarea la Copa Sudamericana.