ŞTIRILE SPORTIVE

Iranul şi Coreea de Sud, calificate la CM 2014

Reprezentativa Iranului a învins cu scorul de 1-0 selecţionata Coreei de Sud, într-o partidă din preliminariile Cupei Mondiale de fotbal ediţia 2014, disputată la Seul, rezultat în urma căruia ambele echipe şi-au asigurat calificarea la turneul final din Brazilia. Graţie acestui succes, Iranul a ocupat primul loc în clasamentul final al Grupa A a preliminariilor asiatice, urmată de Coreea de Sud, care a devansat la golaveraj selecţionata Uzbekistanului, învingătoare cu 5-1 în faţa naţionalei Qatarului, în celălalt meci al grupei. Clasament final: 1.Iran - 16 pct, 2.Coreea de Sud - 14 pct (+6), 3.Uzbekistan - 14 pct (+5), Qatar - 7 pct, 5.Libia - 5 pct. Din Grupa B asiatică echipele calificate sînt Japonia şi Australia, ultima asigurîndu-şi biletele pentru Brazilia în urma victoriei cu 1-0 pe care a înregistrat-o marţi, la Sydney, în faţa Irakului. Clasament: 1.Japonia - 17 pct, 2.Australia - 13 pct, 3.Oman - 9 pct (7 j), 4.Iordania - 7 pct (7 j), 5.Irak - 5 pct. Primele două clasate în fiecare grupă se califică direct la CM 2014, în timp ce ocupantele locului 3 vor disputa un baraj pentru stabilirea echipei care va disputa playoff-ul tur-retur cu formaţia clasată pe locul 5 în America de Sud, pentru ultimul bilet la Mondialul de anul viitor.

Spania a cucerit titlul European la tineret

Spania a cîştigat marţi seară Campionatul European de tineret Under 21 din Israel, după ce a învins, cu scorul de 4-2, Italia, în finala de la Ierusalim. Ibericii şi-au păstrat titlul după această victorie. Fără îndoială, cel mai bun jucător al finalei a fost Thiago Alcantara, care a marcat trei goluri, în minutele 6, 31 şi 38, din penalty. Cealaltă reuşită a spaniolilor a purtat semnătura lui Isco şi a fost consemnată în minutul 66, tot din penalty. Pentru italieni, au punctat Immobile (10) şi Borini (79). Acesta este al patrulea titlu european cucerit de naţionala de tineret a Spaniei, după cele din anii 1986, 1998 şi 2011.

Barajele pentru zona europeană a preliminariilor CM

Barajele zonei europene pentru calificarea la Mondialul-2014 la fotbal, care vizează cele mai bune 8 echipe de pe locul secund din cele 9 grupe ale preliminariilor, vor fi trase la sorţi pe 21 octombrie, cu 4 capi de serie, în funcţie de clasamentul Federaţiei internaţionale de fotbal, a anunţat FIFA. Tragerea la sorţi "va avea loc la sediul FIFA, la Zurich. Cele 4 formaţii cel mai bine plasate în ierarhia mondială FIFA din 17 octombrie vor fi capi de serie", precizează federaţia internaţională. Din preliminariile zonei europene au mai rămas de disputat 4 etape, în 6 şi 10 septembrie şi pe 11 şi 15 octombrie. Cele 9 cîştigătoare ale grupelor se califică direct pentru faza finală din Brazilia. Învingătoarele din cele 4 baraje cu meciuri tur-retur vor merge, de asemenea, la turneul final. Partidele din baraj vor avea loc pe 15 noiembrie şi 19 noiembrie, astfel că Europa va avea 13 reprezentative din cele 53 care au început preliminariile. În prezent, în fruntea grupelor respective se află Belgia, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Portugalia, Bosnia, Muntenegru şi Spania. Pe locurile secunde se află Croaţia (locul 4 în FIFA), Anglia (9), Rusia (11), Grecia (16), Franţa (18), Ungaria (33), Albania (38), Bulgaria (46), iar în grupa C trei echipe sînt la egalitate pe această poziţie, Austria (76), Suedia (27) şi Irlanda (41). În grupa D, în care lideră este Olanda cu 18 puncte, practic cîştigătoare, iar Ungaria pe 2, cu 11 puncte, România are şanse importante să prindă locul secund, avînd acum 10 puncte, dar următorul meci, cu Ungaria, se dispută la Bucureşti, iar următoarele 3 sînt cu Turcia, tot acasă, cu Andorra, în deplasare, şi Estonia, acasă. Pe locul 4 în acest moment se află Turcia, cu numai 7 puncte, Estonia are 6 puncte, iar Andorra - niciun punct.

Nigeria a zdrobit Tahiti

Naţionala statului Tahiti, campioana Oceaniei în 2012, a fost învinsă clar, scor 1-6, de Nigeria, într-un meci jucat la Belo Horizonte în Grupa B de la Cupa Confederaţiilor. Atacantul Nnamdi Oduamadi, aflat sub contract cu AC Milan, a marcat de trei ori pentru afriacani. Pentru Nigeria, urmează un meci cu Uruguay, pe 20 iunie, în timp ce Tahiti va întîlni Spania.