Ştirile sportive

Milan a prins un loc de Champions League

AC Milan a reuşit să se claseze pe locul al treilea în Serie A, calificabil în play-off-ul viitoarei ediţii a Ligii Campionilor, după ce s-a impus, cu 2-1, in extremis, la Siena, în runda a 38-a, ultima din campionatul Italiei. Milan a devansat-o astfel pe Fiorentina, la rîndul ei învingătoare la Pescara, cu 5-1. Fiorentina va trebui să se mulţumească doar cu un loc de Europa League. Tot în Europa League va juca şi Udinese, învingătoare la scor de maidan la Milano, 5-2 cu Inter. Lazio (0-1 în deplasare cu Cagliari) va trebui să aştepte finala Cupei Italiei cu AS Roma de pe 26 mai pentru a şti dacă va juca sau nu în Europa. O noutate pentru ultima etapă din Serie A este plecarea antrenorului Walter Mazzarri de la Napoli. De venirea acestuia s-a legat ascensiunea spectaculoasă din ultimii ani a grupării din sudul Italiei. Au retrogradat în Serie B, Pescara, Siena şi Palermo.

Seară perfectă pentru PSG

La ultimul meci jucat pe teren propriu în campionat, Paris-SG a sărbătorit în faţa suporterilor ei titlul de campioană cîştigat sptămîna trecută. Scenariul a fost unul de vis: victorie cu 3-1 în faţa formaţiei Brest, în etapa a 37-a dar şi multe realizări personale de excepţie. Petrecerea a inceput în primul minut de joc, cînd jucătorii de la PSG au apărut pe gazon cu părul vopsit în culorile clubului, excepţie făcînd doar Zlatan Ibrahimovic şi David Beckham. Cu cele două goluri marcate suedezul a ajuns la cota 29 în campionat şi s-a apropiat la un gol de recordul stabilit de Jean Pierre Papin în sezonul 1989/1990. Englezul, la trei zile de la anunţul privind retragerea din fotbal, a izbutit o pasă de gol. Beckham a primit şi banderola de căpitan la acest meci la care PSG a celebrat al treilea titlu de campioană a Franţei din istorie. Sîmbătă seară, în Ligue 1, s-a consemnat retroradarea matematică a formaţiei Nancy în eşalonul al doilea, după înfrîngerea de acasă cu Bastia, scor 1-2.

Anderlecht, campioană a Belgiei

Anderlecht Bruxelles a devenit campioană a Belgiei pentru a 2-a oară la rînd şi pentru a 32-a dată în istoria sa după ce a încheiat la egalitate, 1-1, cu Zulte-Waregem, în etapa a 10-a şi ultima a fazei play-off, duminică pe stadionul Constant Vanden Stock. Anderlecht s-a calificat astfel pentru faza grupelor Ligii Campionilor. Pe locul secund s-a situat Zulte-Waregem, care provine dintr-un orăşel cu numai 35.000 de locuitori. Zulte Waregem, revelaţia acestui sezon, nu a luat niciodată titlul de campioană dar are o cupă a Belgiei în palmares în anul 1974. FC Bruges, locul trei, va merge în grupele Europa League. Standard Liege, locul patru, va disputa barajul pentru prezenţa în Europa League contra formaţiei La Gantoise, în timp ce Genk, deţinătoarea Cupei Belgiei, va merge tot în a doua competiţie europeană intercluburi.

Barcelona, aproape de "borna" 100

Victoria cu 2-1 obţinută duminică seară de Barcelona pe Nou Camp în faţa formaţiei Valladolid în etapa a 36-a, îi permite Barcelonei să aspire la egalarea performanţei obţinute în sezonul trecut de Real Madrid: 100 de puncte în campionat. Catalanii au acum 94 de puncte, cu două etape înainte de final. În ultimele două etape, Barcelona va întîlni formaţiile Espanyol Barcelona şi Malaga. Pentru a ajunge şi recordul de goluri marcat de Real Madrid într-o singură ediţie de campionat (121 în sezonul 2011-2012), catalanii care au doar 109 goluri înscrise, au nevoie însă de victorii categorice în ambele partide.

“Beckham nu a fost printre cei mai buni 1.000 de jucători”

David Beckham nu se numără printre cei mai buni 1.000 de fotbalişti care au jucat în Premier League în ultimii 40 de ani, a declarat fostul internaţional englez Chris Waddle, ale cărui comentarii contrastează cu avalanşa de elogii aduse compatriotului său, care şi-a anunţat joi retragerea. Beckham, 38 de ani, 115 selecţii pentru Anglia, se va retrage la finalul sezonului, după o carieră în care a cîştigat trofee în patru ţări. Fostul căpitan al naţionalei Angliei, acum la Paris Saint-Germain, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bogaţi fotbalişti şi totodată o vedetă media. "Aş spune că a fost un jucător bun, nu l-aş considera unul mare", a afirmat Waddle, 52 de ani, pentru postul de radio BBC. "Sincer să fiu, Beckham probabil n-ar fi printre primii 1.000 de jucători care au evoluat în Premier League", a spus el. Waddle, 62 de selecţii pentru reprezentativa Angliei, a evoluat pentru echipe de club ca Newcastle United, Tottenham Hotspur, Sheffield Wednesday şi Olympique Marseille. La naţională el a jucat ultima oară în 1991, neintersectîndu-se cu Beckham, care a debutat pentru Anglia în 1996.