ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 9 SEPTEMBRIE

Aeroportul din Donețk a fost ținta unor tiruri trase din lansatoare de rachetă în noaptea de Luni spre Marți, a anunțat Statul Major al operațiunii speciale derulate de armata ucraineană în Sud-Estul țării. Potrivit unui responsabil militar ucrainean, în perioada 'armistițiului' patru militari ucraineni au fost uciși și încă 29 răniți.

Aeroportul din Donețk, aflat sub controlul forțelor ucrainene, a 'fost în patru rînduri obiectul unor tiruri cu mortieră și lansatoare de rachete multiple Grad', a indicat serviciul de presă al armatei într-un comunicat, în care semnalează și alte atacuri împotriva pozițiilor ucrainene din regiunea Donețk.

* Avionul Boeing 777 aparținînd companiei Malaysia Airlines, prăbușit la 17 Iulie în Estul Ucrainei, a fost doborît în zbor de un 'număr mare de proiectile de mare viteză' care au dezmembrat 'în bucăți' aparatul, relevă Marți un raport preliminar cu privire la cauzele acestei drame în care au murit toți cei 298 de ocupanți ai aeronavei. 'Aparatul Boeing 777-200, ce efectua zborul MH17 operat de Malaysia Airlines, s-a dislocat în zbor, rezultînd probabil daune structurale cauzate de un număr mare de proiectile de mare viteză care au lovit avionul din exterior', susține Biroul olandez de investigație pentru securitate (OVV), însărcinat cu ancheta.

* Uniunea Europeană intenționează să coopereze cu Federația Rusă pentru a se ajunge la o soluție politică a conflictului din Estul Ucrainei, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Un nou război rece în Europa nu corespunde intereselor nimănui, a insistat Barroso, reiterînd intenția UE de a colabora cu Moscova pentru găsirea unei soluții politice la criza din Estul Ucrainei. 'Pentru noi sancțiunile nu sunt în scop în sine, ci un mijloc de a continua dialogul. Noi credem că trebuie găsită o soluție politică prin respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei', a afirmat Jose Manuel Barroso.

* Republica Moldova nu intenționează să adere la Alianța Nord-Atlantică și își va păstra statutul de neutralitate stipulat de Constituție, a declarat Luni premierul moldovean Iurie Leancă. 'Republica Moldova este o țară neutră. Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean și eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate ale Federației Ruse', a spus Leancă.

* Premierul britanic David Cameron s-ar putea confrunta cu un vot de neîncredere în Parlament după ce va permite organizarea referendumului privind independența Scoției, au avertizat importanți parlamentari conservatori. Cameron se confruntă cu 'probleme serioase' în cadrul partidului său pentru că riscă viitorul Uniunii (Regatul Unit, n.r.) fiind de acord cu organizarea referendumului cu privire la independența Scoției, au declarat parlamentari conservatori.

* Ministrul israelian al apărării Moshe Yaalon a făcut apel Marți la o cooperare a serviciilor de informații din 'lumea liberă' împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). 'Pentru a opri și învinge Statul Islamic, am învățat după 11 Septembrie 2001 că este nevoie de o cooperare a serviciilor de informații din țările lumii libere, de schimburi de experiență și de o cooperare operațională în unele domenii', a afirmat ministrul, ale cărui declarații au fost difuzate de postul public de radio.

* Inundațiile care au afectat la sfîrșitul săptămînii trecute India și Pakistan s-au soldat cu circa 400 de morți, iar zeci de mii de persoane sunt în continuare blocate de ape, au anunțat Marți autoritățile locale. Echipele de intervenție se chinuiau să îi ducă la adăpost pe sinistrații blocați în Kashmir, regiune muntoasă la granița dintre India și Pakistan, unde sute de sate au fost înghițite de ape. (AGERPRES)