ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 28 AUGUST

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a cerut Joi Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și țărilor membre G7 să blocheze activele ruse pînă cînd Moscova își va retrage forțele de pe teritoriul ucrainean și a solicitat convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul unei reuniuni guvernamentale, Iațeniuk a cerut 'SUA, UE și G7 să blocheze activele și finanțele ruse pînă cînd Moscova își va retrage forțele armate, echipamentul și agenții'. Șeful Guvernului ucrainean le-a cerut totodată partenerilor săi occidentali să convoace o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu prezența din ce în ce mai mare a trupelor ruse pe teritoriul țării sale.

* Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) organizează, Joi, o reuniune specială privind 'încălcările ruse în Ucraina', a anunțat misiunea americană pe lîngă organizația internațională cu sediul la Viena. OSCE a confirmat la rîndul său organizarea unei reuniuni consacrate 'celor mai recente evoluții din Ucraina', în condițiile în care există din ce în ce mai multe acuzații privind implicarea directă a militarilor ruși în estul Ucrainei.

* Statele Unite ale Americii felicită cetățenii Republicii Moldova și ai României, precum și Uniunea Europeană, pentru inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, a declarat Joi purtătoarea de cuvînt a Departamentului de stat al SUA, Jen Psaki, în conferința de presă zilnică, de la Washington. 'Acest gazoduct de 43 de kilometri va aduce primele beneficii privind diversificarea livrărilor de energie pentru Republica Moldova, inclusiv accesul la piața de energie competitivă a Europei și o securitate energetică sporită', a explicat Psaki.

* Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a făcut Joi un apel pentru găsirea unei soluții pentru detensionarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, adăugînd însă că, în paralel, UE a început deja pregătirile pentru umplerea facilităților de depozitare a gazelor naturale. 'Avem nevoie de o soluție care să împiedice escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia' a declarat Oettinger pentru postul german de televiziune ARD. 'Avem nevoie de Ucraina ca o țară de tranzit. Ucraina va avea nevoie de gaze la Iarnă. În situația unei Ierni lungi și friguroase Ucraina nu va avea suficiente rezerve proprii de gaze naturale și există riscul ca gazele naturale să se piardă în drumul dinspre Est spre Vest', a apreciat Oettinger.

* Președintele francez François Hollande a subliniat Joi, la Paris, că o eventuală prezență a militarilor ruși în Estul Ucrainei ar fi 'intolerabilă și inacceptabilă'. Într-un discurs rostit în fața ambasadorilor francezi reuniți în capitala Franței, Hollande a cerut Rusiei 'să respecte suveranitatea Ucrainei' și 'să pună capăt sprijinului acordat separatiștilor' pro-ruși. 'Dacă se va adeveri că militari ruși sunt prezenți pe pămînt ucrainean, acest lucru ar fi intolerabil și inacceptabil', a insistat șeful statului francez.

* Președintele francez Francois Hollande a declarat Joi, la Paris, că șeful statului sirian Bashar Al-Assad 'nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului' în Siria și Irak, unde jihadiștii Statului Islamic (SI) controlează mai multe regiuni. 'Conflictul (sirian) s-a extins în Irak, țară unde existau deja diviziuni, conflicte interreligioase și instabilitate, astfel că Statul Islamic a găsit o breșă, pentru că terorismul se hrănește din haos', a afirmat președintele francez, în cadrul discursului anual rostit în fața ambasadorilor francezi, care fixează principalele linii ale diplomației franceze.

* Premierul britanic David Cameron se află sub presiunea clasei politice pentru a adopta măsuri pentru oprirea 'turismului pentru beneficii sociale' din țările Uniunii Europene, după ce Germania a prezentat Miercuri un proiect de lege privind expulzarea imigranților care abuzează de generosul său sistem social și prin blocarea revenirii lor pînă la cinci ani.

* Iranul nu le va permite extremiștilor din gruparea Statul Islamic (SI), în ofensivă în mai multe regiuni din Irak, să atace și să distrugă locuri sfinte șiite situate în orașele Najaf și Karbala și va trimite, într-o astfel de situație, trupe în această țară, a declarat, potrivit portalului iranian de știri Intihab, ministrul de Interne al Iranului, Abdolreza Rahmani Fazli. (AGERPRES

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
02.04.24 - 12:29
09.04.24 - 12:16