ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 27 AUGUST

Republica Moldova marchează, la 27 August, Ziua Independenței. În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chișinău a votat Declarația de Independență, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române și condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declarația de Independență, semnată de 280 de deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, a fost susținută de Marea Adunare Națională care a avut loc la acea dată în centrul Chișinăului, sute de mii de oameni venind să salute evenimentul.

* O coloană de blindate rusești înaintează în Sud-Estul Ucrainei, unde un nou front a fost deschis Luni, a anunțat, Miercuri, armata ucraineană. 'Avem informații în legătură cu înaintarea, pe ruta Starobicevo-Telmanovo, a unei coloane formate din 100 de vehicule, printre care tancuri, blindate și lansatoare de rachete multiple 'Grad'', a precizat, într-un comunicat, centrul de presă al Statului Major al armatei ucrainene.

* Negocierile din capitala belarusă Minsk vor continua sub diverse forme și la diferite niveluri, iar cu ocazia acestor discuții Kievul intenționează să profite de orice oportunitate pentru a obține o soluționare pașnică a crizei din Estul țării, a declarat Marți șeful diplomației ucrainene Pavlo Klimkin.

* Președintele ales al Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat Miercuri că îi va cere viitorului premier Ahmet Davutoglu să formeze Joi un nou Guvern, iar un nou cabinet de miniștri va fi anunțat a doua zi (Vineri). '(...) Davutoglu va primi mîine (Joi) mandatul pentru a forma Guvernul, iar noul Cabinet va fi anunțat Vineri', a declarat Erdogan în fața unei mulțimi de susținători ai Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, de guvernămînt) înainte de congresul formațiunii politice.

* Acordul permanent de încetare a focului, intervenit Marți între Israel și palestinieni după 50 de zile de lupte, este respectat, a declarat, Miercuri, un purtător de cuvînt al armatei israeliene. 'De Marți seara, nu a fost lansată nici o rachetă spre teritoriul israelian și nu a avut loc nici un atac aerian israelian asupra Fîșiei Gaza', a anunțat purtătorul de cuvînt militar.

* Candidatul la alegerile prezidențiale afgane Abdullah Abdullah și-a retras Miercuri echipa din procesul de audit al scrutinului, afirmînd că 'solicitările sale legale' nu au fost îndeplinite, potrivit unui purtător de cuvînt de-al său. Marți, Abdullah a amenințat că va părăsi procesul în cazul în care comisia nu va respecta anumite solicitări, printre care se numără și invalidarea urnelor cu 90% din voturile exprimate în favoarea unui candidat.

* Coreea de Nord a ironizat Miercuri modelul democratic din Statele Unite ale Americii, după moartea tînărului de culoare Michael Brown, împușcat mortal de un polițist alb din Missouri, calificînd țara drept un 'cimitir al drepturilor omului'. 'Statele Unite ale Americii sunt de fapt o țară care încalcă de o manieră rușinoasă drepturile omului, unde persoanele sunt victime ale discriminării și umilirii din cauza rasei lor și trăiesc în permanență cu teama că ar putea fi uciși', a declarat un purtător de cuvînt al MAE Nord-Coreean.

AGERPRES