ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE – 20 AUGUST

Cel puțin 32 de persoane au murit și alte 10 sunt date dispărute în alunecările de teren survenite din cauza ploilor torențiale în orașul japonez Hiroshima (Sud-Vest), indică un bilanț oficial difuzat Miercuri. Potrivit imaginilor transmise de televiziuni, șuvoaiele cu nămol, provocate de recentele ploi diluviene, i-au surprins pe locuitori în plină noapte și au înghițit case în mai multe cartiere.

* O pacientă originară din Africa de Vest și care era suspectată în Germania că ar fi contractat virusul Ebola suferă de fapt de malarie, a anunțat în noaptea de Marți spre Miercuri clinica berlineză care a efectuat testele. ''Suspiciunea de Ebola nu s-a confirmat'', a indicat Spitalul Charité, cea mai mare instituție din domeniul sănătății din capitala germană.

* Oleg Belavențev, reprezentantul special al președintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, a declarat că, într-un fel sau altul, Transnistria va ajunge oricum la Rusia. „Dacă ar depinde de mine, v-aș alipi chiar astăzi. Împărtășim poziția voastră, o înțelegem și sunt sigur că, într-un final, veți fi în Rusia”, a declarat oficialul rus, răspunzînd la întrebarea unei locuitoare din stînga Nistrului prezentă la forumul internațional de tineret „Tavrida”, ce se desfășoară în aceste zile la Sevastopol.

* Negocierile desfășurate Marți la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova privind activitatea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost constructive, existînd garanții că acestea vor activa în regim normal și că nu vor apărea impedimente pentru începerea noului an de studii, au dat asigurări autoritățile de la Chișinău.

* Așa-numitul ministru transnistrean de externe Nina Ștanski, vicepremier, a acuzat Republica Moldova de presiune la adresa liderilor republicii separatiste nerecunoscute, atrăgînd atenția asupra unui număr mare de dosare penale care au fost deschise de Chișinău împotriva mai multor responsabili transnistreni. Astfel de acțiuni din partea Republicii Moldova ar putea duce la eșecul procesului de negocieri în problema transnistreană, a avertizat ea.

* Rusia a procedat Miercuri la importante teste cu rachete mobilizînd aproximativ 800 de militari în Sudul țării, la cîteva sute de kilometri de granița de Est a Ucrainei, a anunțat un purtător de cuvînt militar. „Vor fi efectuate astăzi aproximativ 20 de lansări de rachete S-300 și S-400”, a precizat colonelul Igor Klimov, citat de Interfax. Astfel de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă se așteaptă „să efectueze lovituri masive împotriva unui eventual inamic și să elimine obiective la altitudine mare sau mică și balistice”, a explicat el.

* Ministrul francez al agriculturii, Stéphane Le Foll, a estimat Miercuri că ar trebui evaluat impactul embargoului rus asupra produselor alimentare pentru a suplimenta, în cazul în care va fi nevoie, măsurile de sprijin pentru producători. „Trebuie evaluat impactul acestui embargo” de un an asupra produselor agroalimentare provenind din Europa și America de Nord, a afirmat ministrul francez.

* Un fost oficial de la căile ferate din China a fost condamnat Miercuri la moarte pentru corupție, dar pedeapsa va fi comutată în închisoare pe viață, după doi ani de bună purtare. Wen Qingliang a fost concediat din funcția de director al biroului de căi ferate din orașul Kunming (Sud-Vest), în 2011, pentru probleme „disciplinare”, eufemismul uzual pentru corupție în China. Potrivit tribunalului din Beijing, Wen a luat mită în valoare de peste 20 milioane de yuani (3,3 milioane de dolari) între 2005 și 2011 pe cînd lucra în provincia Shanxi, în schimbul favorizării unor companii care aveau legătură cu proiecte în domeniul căilor ferate. (AGERPRES)