ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 1 SEPTEMBRIE

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat Luni Rusia de lansarea unei 'agresiuni directe și fățișe' care a schimbat radical echilibrul de forțe pe cîmpul de luptă, în detrimentul Kievului, în lupta sa împotriva separatiștilor pro-ruși. 'O operațiune directă și fățișă a fost lansată împotriva Ucrainei de către un stat vecin. Acest lucru a schimbat situația în zona de conflict într-un mod radical', a declarat Poroșenko, într-un discurs rostit la academia militară din Kiev.

* Parașutiști ucraineni se confruntau Luni cu un 'batalion de tancuri rusești' la aeroportul din Lugansk, bastion al separatiștilor pro-ruși din Estul Ucrainei, a anunțat un purtător de cuvînt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin. "Luptele continuau Luni între parașutiștii ucraineni și un batalion de tancuri ale forțelor armate ruse pentru apărarea aeroportului din Lugansk", a scris Matiuhin pe pagina sa de Facebook.

* Tăieri masive ale alimentării cu electricitate s-au produs în noaptea de Duminică spre Luni în mai multe orașe din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată în Martie de Rusia, autoritățile locale acuzînd Kievul de 'sabotaj', au relatat agențiile ruse de presă. Ucraina, care asigură circa 80% din livrările de electricitate în Crimeea, a restrîns livrările 'la circa două treimi' Duminică la ora 19.00 GMT, conform distribuitorului local de electricitate Crimenergo.

* Președintele rus Vladimir Putin le-a reproșat liderilor europeni că închid ochii la acțiunile militare ale forțelor ucrainene care vizează zonele cu civili. Forțele ucrainene 'vizează direct cartiere locuite', a declarat șeful statului rus, conform unor declarații transmise la televiziune. "Din nefericire, numeroase țări, inclusiv în Europa, preferă să nu observe" acest lucru, a denunțat el. Putin a acuzat de asemenea conducerea de la Kiev că refuză să aibă 'un dialog politic' direct cu separatiștii din Estul Ucrainei.

* Înaintarea NATO spre Est, către frontierele Rusiei, nu va face decît să destabilizeze situația, fiindcă nu are nimic de-a face cu adevăratele probleme ale securității europene, a declarat șeful administrației prezidențiale de la Kremlin, Serghei Ivanov. 'Oare securitatea internațională va spori brusc? Sau cineva își imaginează în mod serios că Rusia se pregătește de o agresiune?', s-a întrebat Ivanov, în timpul unei vizite în orașul Novosibirsk.

* Premierul polonez Donald Tusk a atras atenția asupra pericolelor unui război 'nu doar în Estul Ucrainei', într-un discurs susținut Luni dimineață la ceremoniile de marcare a 75 de ani de la agresiunea Germaniei naziste împotriva Poloniei, agresiune care a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial. La Summitul NATO din această săptămînă, liderii statelor membre "vor reflecta împreună asupra unei noi politici care va avea ca obiectiv principal securitatea și eficacitatea acțiunii comunității noastre occidentale în fața amenințării unui război, nu doar în Estul Ucrainei", a spus Tusk.

* Olanda și-a desemnat actualul ministru de externe, Frans Timmermans, pentru postul de comisar european. Olanda dorește să obțină postul de adjunct al președintelui Comisiei Europene, sub conducerea președintelui desemnat al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, cu un 'portofoliu important'. Frans Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei după ce Jeroen Dijsselbloem, care este președintele Eurogrupului și al cărui mandat se încheie spre jumătatea lui 2015, nu a reușit să obțină sprijinul necesar.

* Soldați și paramilitari pakistanezi au evacuat Luni sute de manifestanți antiguvernamentali care preluaseră controlul asupra televiziunii de stat, în centrul capitalei Islamabad. Manifestanții, înarmați cu bîte, au intrat în cursul dimineții în birourile canalului de televiziune PTV pentru a opri emisia postului. După aproximativ 30 de minute, forțele de securitate au preluat fără ciocniri controlul asupra acestui punct de importanță strategică. (AGERPRES)