TIRASPOLUL VA REALIZA MAI MULTE INDICAŢII ALE RUSIEI ÎN PREAJMA SUMMITULUI DE LA VILNIUS

Guvernarea de la Chişinău trebuie să fie în aşteptarea unor acţiuni din partea administraţiei de la Tiraspol, care este pe cale să realizeze mai multe indicaţii ale Federaţiei Ruse, în contextul Sumitului de la Vilnius, unde Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. De această părere au fost invitaţii emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, a menţionat cu acest prilej că autorităţile constituţionale de la Chişinău nu au ce comunica şi negocia cu Tiraspolul. Însă, prim-ministrul Republicii Moldova şi alţi funcţionari mizează pe un dialog şi consideră că vor găsi unele puncte de tangenţă. „Cred că trebuie identificate alte metode. Trebuie de pornit de la realitate. Tiraspolul nu este capabil de nimic, acesta este o captură a Rusiei. Tiraspolul are doar misiunea de a coordona şi impulsiona unele lucruri. Eu am spus că nu este cazul ca un lider să vorbească cu Evgheni Şevciuk, care este un subaltern. Moscova va continua să finanţeze regiunea transnistreană, iar liderul de la Tiraspol este doar o marionetă a Moscovei”, a mai spus Ion Leahu.

Politologul Aurelian Lavric a specificat că relaţia Chişinău-Tiraspol trebuie să fie ca o foaie de turnesol pentru realizarea reformelor şi relaţiile cu Uniunea Europeană. „Rusia, prin agenţii săi din Moldova, desfăşoară acţiuni şi doreşte să influenţeze situaţia din dreapta Nistrului în contextul apropierii acesteia de UE. Relaţia cu Tiraspolul se va acutiza în contextual asocierii cu UE, iar guvernarea de la Chişinău nu a reuşit să ridice nivelul de trai şi să se facă partea dreaptă atractivă pentru cei din stînga Nistrului. UE nu va accepta repetarea precedentului Cipru în cazul Republicii Moldova”, a mai specificat politologul.

Analistul politic Roman Mihăeş a subliniat că, în pofida presiunilor Federaţiei Ruse, Republica Moldova nu poate denunţa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Moldova poate deja începe negocierile pentru asocierea cu UE, pentru că în prezent oricum nu există soluţii de reglementare a conflictului transnistrean, ci doar de conservare. După asocierea cu Uniunea Europeană, Moldova va căuta soluţii de reglementare a conflictului transnistrean împreună cu comunitatea europeană.

Analistul politic Anatol Ţăranu, directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, a spus că de 22 de ani există conflictul transnistrean care, practic, nu are o soluţie. „Problema transnistreană nu trebuie să fie un impediment al integrării Republicii Moldova în UE. Va veni timpul şi problema va fi soluţionată, iar direcţia Vilnius este cea corectă. Nu avem soluţii în viitorul apropiat să soluţionăm conflictul transnistrean, să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a adăugat analistul politic.

Anatol Ţăranu a notat că problema conflictului transnistrean rămîne îngheţată din motiv că Moldova nu are aliaţi politici care ar dori să se confrunte cu Rusia.